Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ani asteroid, ani sopka. Dinosaury zahubila velká voda

Ani asteroid, ani sopka. Dinosaury zahubila velká voda

To alespoň tvrdí američtí vědci, kteří přišli s novou teorií vyhynutí obřích ještěrů.

Dinosauři vládli Zemi 100 milionů let, než zcela zmizeli. Jejich vyhynutí dosud vysvětlovali vědci jednak srážkou Země s asteroidem či kataklyzmatickým výbuchem velké sopky.

Teď je na stole nová teorie. Američtí vědci citovaní magazínem Nature soudí, že dinosauři se nedokázali přizpůsobit rychlé změně hladiny světových oceánů.

Vzhledem k probíhající debatě o globálním oteplování to je skutečně horké téma.

Paleontolog Shanan Peters vysvětluje, že tentokrát se vědci nezaměřili na jediné historické období. Hledali model, který by vysvětlil vymírání druhů v různých historických etapách.

Hledání univerzální teorie

"Nezaměřili jsme se jen na vymizení dinosaurů, hledali jsme obecně platnou teorii pro všechna vymírání druhů v dějinách planety," uvedl Shanan Peters.

Země zažila v minulosti celkem pět takových období, kdy masově vymíraly druhy.

Před 65 miliony let se odehrála poslední z těchto revolučních změn. Před 250 miliony let ale zažila Země mnohem větší pohromu: zmizelo na 90 procent všech živočišných druhů. Teď nastává šesté vymírání druhů, nadhazují někteří vědci v souvislosti s globálním oteplováním a rychlými změnami životního prostředí.

Odborníci upozorňují, že oceán má zcela zásadní vliv na klima pevniny. Třeba Golfský proud ohřívá evropské břehy, které sledují teploty nesrovnatelné s Kanadou ve stejných zeměpisných šířkách.

Kolísání hladiny světových oceánů ovlivnil podle vědců jednak posun průměrných teplot, který vyvolal tání ledovců. Druhým faktorem byl posun zemských desek.

Porovnávali hladinu oceánů 

Petersův tým zvolil docela prostou metodu. Na 540 místech po celé Americe zkoumal rekordní pohyby hladiny oceánů v historii. A získaná data dával do souvislosti s významnými zlomy v biologické historii Země.

"U každého jednotlivého případu jsme zkoumali, jaké byly následky posunu hladiny oceánů pro životní prostředí," citoval Peterse britský list Independent.

Pracné porovnávání přineslo výsledky. Každý opravdu významný posun hladiny oceánů souvisel s nějakým přelomovým obdobím živočišné říše.

Tým výzkumníků vysvětluje, že teorii, která dává vymření dinosaurů do souvislosti s velkým sopečným výbuchem, docela nezavrhl. Jen ji dává do širších souvislostí. Hledá důkazy, které by do sebe logicky zapadaly. Tedy obrovský výbuch a následné dramatické změny teplot, které způsobí změny v živočišné říši.

Přichází šesté vymírání druhů? 

Od vymření dinosaurů se ustálila teplota na poměrně stabilní úrovni, až do dnešních dnů. Teď ale začala prudce vzrůstat, tempem, které v historii téměř nemá obdoby. "Podobné převratné teplotní změny v historii obtížně najdeme, musíme jít zpět až do období před 65 miliony let," říká Peters.

Jeho tým se zabýval detailně i změnami životního prostředí v uplynulém století. Podle jeho výpočtů jsou všechny nevratné změny v přírodě způsobeny z 95 procent globální změnou teplot.

Podle statistik mizí z planety každým rokem nejméně 17 tisíc živočišných druhů. S tím kontrastuje astronomický nárůst jediného druhu: homo sapiens. Podle odhadů má koncem století dosáhnout počet lidí na Zemi 10 miliard. Důsledky lidského počínání, mezi které se řadí i podíl na zvyšování světových teplot, k tomuto vymírání druhů jednoznačně přispívají.

"Homo sapiens tak je největším nepřítelem planety," tvrdí Peter Mayhew z univerzity v britském Yorku.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů