Úterý, 19. března 2024

Voda na Marsu neznamená nutně život

Voda na Marsu neznamená nutně život

- Čeká se na výsledky analýz sondy Phoenix

- Vědecké studie přítomnost života na Marsu nepředpokládají


Americká sonda Phoenix minulý týden konečně definitivně potvrdila přítomnost vody na planetě Mars. Podobně rozhodnou odpověď na otázku existence života na Marsu ale současná mise i přes její prodloužení nepřinese.

Sonda Phoenix totiž není na přímou detekci mikrobů vybavená. To znamená, že může nanejvýš zjistit, jestli na Marsu existují podmínky, které přítomnost života nevylučují.

Sami vědci si jsou omezených schopností Phoenixe vědomi a varují před nereálnými očekáváními. "Chceme se dozvědět něco víc o historii tohoto ledu, zda někdy roztával a díky tomu vytvořil tekuté prostředí, které měnilo půdu," popsal další průběh mise vedoucí projektu Peter Smith z Arizonské univerzity.

Jeho tým už před potvrzením nálezu tušil přítomnost vody na planetě.

Phoenix v červnu přišel do kontaktu s materiálem, který se zdál být buď ledem, nebo solí. Vzhledem k tomu, že se podle fotografické evidence látka během čtyř dnů vypařila, se dá předpokládat, že šlo právě o led.

Podmínky pro život

Tekutá voda je jedním ze základních požadavků živých organismů. Navíc, pokud voda na Marsu taje a zamrzá v pravidelném cyklu, přibližuje místní prostředí tomu, které známe na Zemi.

Dalším důležitým nepřímým důkazem přítomnosti života na Marsu by byl nález organických sloučenin. Jestli je obsahuje vzorek vody získaný sondou Phoenix, bude známo za tři až čtyři týdny, až proběhne kompletní analýza.

Z předchozích analýz uskutečněných Phoenixem se už ví, že horniny přítomné na povrchu Marsu obsahují stopy magnézia, draslíku, sodíku a dalších minerálů nutných k životu. Na Zemi je jejich přítomnost výsledkem chemické reakce mezi vodou a sopečnými látkami. Dá se předpokládat, že na Marsu tyto látky vznikly stejnou cestou.

Život může být v ledu

Názory na pravděpodobnost přítomnosti života na Marsu se liší. Podle týdeníku The Economist je šance na život na Marsu téměř nulová: i kdyby tam život kdysi existoval, je velmi malá šance, že přežil prudkou změnu klimatu.

Pokud je na Marsu život, bude se nejspíš nacházet ve vrstvě zamrzlých hornin, které nikdy neroztávají. Odhad se opět opírá o zkušenosti z naší domovské planety. Mikroorganismy schopné života v extrémně nízkých teplotách se na Zemi nachází právě v permafrostu.

Phoenix by měl být schopen provést chemickou analýzu podpovrchových vrstev. Z té se pak dá vyvodit podobnost mezi zemským permafrostem a permafrostem na Marsu.

Mars v minulosti

Pokud se život na planetě Mars momentálně nenalézá, je stále možné, že tam byl v minulosti. Podle studie Johna Mustarda z Brownovy univerzity byl Mars v minulosti do značné míry pokryt mořem.

Podobné studie se ale často dočkají odpovědi, která jejich nálezy představí v novém světle. Profesor Nicholas Tosca z Harvardovy univerzity se zaměřil na vlastnosti vody, která Mars kdysi zalévala. Podle něj byla silně kyselá. Zároveň přítomné minerály k sobě připoutaly vodu, která se pak nemohla podílet na biochemických reakcích. Voda na Marsu byla podle profesora Tosca ještě méně vhodná ke vzniku života než ta v Mrtvém moři.

Přestože pravděpodobnost přítomnosti života na Marsu se zdá být nízká, optimisté namítají, že naše znalosti jsou omezené. To, že na Marsu nejspíš neexistuje život, tak jak ho známe na Zemi, ještě neznamená, že tam život není vůbec. Zdánlivě nekonečná přizpůsobivost živých organismů by tak mohla přelstít ty nejskeptičtější vědce.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů