Čtvrtek, 28. března 2024

Pomoc hasičů po znečištění řeky Moravy v Kroměříži

Pomoc hasičů po znečištění řeky Moravy v Kroměříži

Dne 2.8.2008 ve 20:11 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po znečištění řeky Moravy v Kroměříži. V ní plavající kusy masa vyděsily rybáře i odborníky.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozidlem, speciálním protichemickým autem a člunem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že po řece Moravě plave velké množství masa.

Rybáři informovali hasiče, že po řece plavou kusy masa, které se následně zachytávají na březích, ale také v česlech jezu Strž. Hasiči průzkumem ze člunu zjistili, že vodní plocha je znečištěna značným množstvím plavajících odřezků masa neznámého původu.

Na pomoc byla vyžádána spolupráce odborníků životního prostředí a povodí řeky. Byl potvrzen značný rozsah zasažené plochy vodního toku, nejen v jeho šířce, ale také délce. Noční zásah byl pro hasiče náročný, a proto bylo rozhodnuto pokračovat až ráno.

Hasiči odebrali vzorky vody a kusů masa k dalšímu odbornému zkoumání.

Dne 3.8.2008 v 07:40 hod. byly na místo zásahu k řece Moravě vyslány znovu jednotky hasičů. Tentokrát profesionály doplnili také kolegové z místní dobrovolné jednotky. Hasiči spustili znovu na hladinu člun a začal sběr kusů masa z vody. Další hasiči se snažili sbírat maso ze břehů. Cílem hasičů bylo zabránit znečištění toku, rozkladu masa v horkých dnech a znečištění česel jezu.

Kolem 09:00 nalezli hasiči v řece asi deset pytlů s odřezky masa. Některé pytle byly poškozené, a proto došlo k vyplavení masa do vody. Hasiči dál pokračují ve sběru masa a vytahují pytle na břeh. Velitel zásahu si vyžádal pomoc k odvozu pytlů a sbíraných kusů.

V 10:00 hod. se hasiči přesunuli do blízkosti jezu a začali se sběrem masa z česel. Očista části jezu trvala hasičům ze dvou člunů asi hodinu. Po celou dobu bylo maso sbíráno do pytlů k odvozu. Po jedenácté hodině jednotka ukončila práce a vrátila se zpět na základnu.

Během tříhodinového zásahu hasiči posbírali maso v délce toku asi 500 metrů. Vytažené maso bylo uloženo do 20 pytlů, o celkové váze asi 350 kg.

Info: mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

  • Sdílet článek na sociálních sítích

    Partneři

    Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
    Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
    ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
    EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
    INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
    ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
    NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
    E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
    Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
    Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů