Pátek, 29. března 2024

Klaus a Al Gore se potkali v Brně

Projekt spojil dohromady studenty ze dvou fakult Masarykovy univerzity – Ekonomicko-správní fakulty a Fakulty sociálních studií
Klaus a Al Gore se potkali v Brně

Dita Tesařová

 

Nelekejte se, neunikla vám žádná kontroverzní aktivita prezidenta ČR. Ani americký nositel Nobelovy ceny míru nenavštívil v naprostém utajení moravskou metropoli.  Název tohoto článku jen využívá oba nositele velmi vyhraněných názorů k obraznému pojmenování dvou principů, které se potkaly v jednom zajímavém projektu. O jaký projekt se jedná a co je na něm tak zajímavého, že si zaslouží tento  senzační titulek?

 

Václav Klaus a Al Gore reprezentují v dnešním světě dva pohledy na svět a společnost, které jsou až příliš často prezentovány jako nesmiřitelné protiklady. První, ekonomický pohled bývá prezentován jako pohled čísel, zisku, návratnosti investic, všemocného trhu a ničím neomezené svobody člověka při nakládání se zdroji pro uspokojení jeho potřeb. Druhý, environmentální pohled vnímá člověka i společnost jako součást přírody, připomíná myšlenku udržitelnosti lidské činnosti a vyzývá k ohledu na kvalitu života dalších generací i za cenu větších investic a jejich menší návratnosti.

 

Vzdělávací projekt Ekoinkubátor neboli Inkubátor environmentálních podnikatelských záměrů tuto zdánlivou nesmiřitelnost nabourává. Masarykova univerzita a Nadace Partnerství se jeho prostřednictvím rozhodly ukázat, že ekonomické a ekologické uvažování mohou jít ruku v ruce. Environmentálně šetrné řešení či technologie mohou být využity jako konkurenční výhoda a marketingové strategie a podnikatelé přitom nemusí rezignovat na zisk a návratnost investic.

 

Projekt spojil dohromady studenty ze dvou fakult Masarykovy univerzity – Ekonomicko-správní fakulty a Fakulty sociálních studií, reprezentanty dvou různých pohledů na svět. Potřebnost kombinovat aby přístupy zdůrazňuje i jeden z hlavních iniciátorů projektu Bohuslav Binka. „Říkali jsme si, že by bylo dobré, aby studenti ekonomie měli ve studijním programu nějaké předměty, které by zpochybnily jednorozměrný a poměrně sebejistý pohled neokonzervativní ekonomie, se kterým se na škole setkávají. A zároveň jsme měli pocit, že studenti environmentalistiky jsou v mnoha ekonomických otázkách hrozně naivní. Nabízí se tedy, aby se během společné výuky studenti navzájem obohatili o pohled té druhé strany,“ vysvětluje Binka hlavní myšlenku projektu.

 

Studenti ekonomie se mohli během tří měsíců věnovat základům environmentalistiky, jejich kolegové z Fakulty sociálních studií byli seznámeni se základními ekonomickými otázkami. Všichni dohromady pak získali informace týkající se rozjezdu vlastního podnikání a přípravy vlastního podnikatelského záměru s environmentální tematikou.

 

Tvorba environmentálních podnikatelských záměrů byla skutečným vyvrcholením třísemestrálního snažení studentů i pedagogů. Nejen proto, že byla pojata jako soutěž o nejlépe zpracovaný podnikatelský záměr, ale také díky finanční odměně, která studentům umožní uvést záměr do praxe či postoupit dále v jeho přípravě. A na jaké novinky v environmentálním podnikání v Brně se můžeme těšit? Mezi nejlépe hodnocené projekty patřil car-sharingový systém pro Brno, biofast-food či využití technologických novinek v energetice a automobilové dopravě. Podrobnosti jednotlivých záměrů neprozradíme, abychom autory nepřipravili o příležitost záměry realizovat. Dodáme snad je tolik, že oceněné projekty získaly celkem padesát tisíc a ceny jim byly předány v červenci roku 2008.

 

Ekoinkubátor je příkladem vzdělávacího programu budoucnosti, který bude kombinací teorie a praxe a zároveň studentům umožní vzdělání ve více oborech. Vedle teoretického základu umožnil studentům setkat se s lidmi z praxe a navštívit místa, kde environmentální funguje a prosperuje. „Na jiných univerzitách u nás podobný studijní program neexistuje, alespoň o tom nevíme. Ve světě se k tomuto směru výuky školy postupně přiklánějí,“ říká Binka.

 

Díky exkurzím do fungujících podniků, které organizovala Nadace Partnerství, se studenti mohli seznámit s tím, jak vypadá ekologické uvažování v praxi. Jednou z firem, kterou studenti navštívili, byla firma Barum Continental Otrokovice, největší evropský výrobce pneumatik. V roce 2005 přijala firma směrnice o ochraně životního prostředí, ochraně zdraví a ochraně společnosti a studenti mohli posoudit, jak tato směrnice funguje v praxi velké firmy. „Podniky, které studenti navštíví, jsme vybírali tak, aby se seznámili jak s fungováním menších ekologicky zaměřených firem, tak s fungováním velkých kolosů, které na ekologii myslí,“ popisuje Martin Nawrath z Nadace Partnerství.

 

Projekt byl podpořen z fondů Evropské unie. Vzhledem k tomu, že se nyní nabízejí další možnosti získání prostředků na vzdělávání, chystají organizátoři podobně zaměřený projekt, který umožní dalším studentům získat cenné informace i zkušenosti.

 

Další informace:

inkubator.fss.muni.cz

 

Kontakty:        

Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D., Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity

tel.: 549 49 3270, e-mail: binka@fss.muni.cz

 

Martin Nawrath, Nadace Partnerství

tel.: 515 903 134, e-mail: martin.nawrath@nap.cz

 

Seznam exkurzí, které studenti absolvovali:

 

Centrum Veronica Hostětín (moštárna)

OTR (recyklace, odpady, kompostárna)

Zdeněk Ševčík (bioovocnář)

Barum Otrokovice

Větrná elektrárna

Cementárna Mokrá-Horákov

Energy Park (Rakousko)

Sběrný dvůr (Rakousko)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů