Čtvrtek, 28. března 2024

Plasty ve světě budoucnosti

Za 22 let možná budou plasty růst na stromech,
Plasty ve světě budoucnosti
uvažuje britský futurolog Ray Hammond, autor studie "Svět v roce 2030". Je to jedna z predikcí, kterou lze nalézt ve zprávě společností PlasticsEurope, zabývající se vizemi světa budoucích let a úlohou, jakou v něm bude hrát moderní chemie a materiály, zejména plasty.

Plasty urazily v posledním čtvrtstoletí velký kus cesty, konstatuje studie PlasticEurope, ale ve světle vizí Raye Hammonda můžeme ještě významnější vývoj očekávat v letech budoucích. Ostatně na těchto projektech již nyní intenzívně pracují všichni hlavní výrobci a řada výzkumných institucí i univerzit, které s průmyslovými firmami často na vývoji nových materiálů s unikátními vlastnostmi úzce spolupracují.

Většina výrobců i výzkumníků z oboru spojených s materiály se shoduje v tom, že plasty budou hrát v našem životě stále významnější roli, a mohou pomoci řešit mnohé z klíčových problémů, které nyní před naší civilizací a jejím dalším vývojem stojí. Od klimatických změn, až po zajištění dostatku pitné vody pro stále přibývající počet lidí, rychlý technologický vývoj v globalizovaném světě, bezpečnost dopravy apod.Velké možnosti se tomuto oboru otevírají hlavně se současným nástupem nanotechnologií.

CHYTRÉ MATERIÁLY PRO HI-TECH VÝROBKY

Budou "chytřejš" a mít lepší, často uživatelsky modifikovatelné parametry než současná generace, což umožní i vyšší výkony zařízení, k jejichž výrobě budou použity. Budou moci obsahovat různé vestavěné senzory, umožňovat budovat vyspělé komunikační sítě, nebo se v případě poškození budou dokonce schopny samy opravit.

S pomocí nových vodivých plastů, a pokroku dosaženého při jejich vývoji bude možné vyvíjet rychlejší, levnější čipy, což znamená další významný posun v oboru informačních technologií a komunikace.

Díky využití moderních hi-tech materiálů bude možné vyrábět vozidla s ultra-nízkými emisemi, schopná ujet na litr paliva stovky kilometrů (v prototypové experimentální podobě již takovéto vozy existují), nebo letadla s nízkou spotřebou a minimálním vlivem na životní prostředí, při jejichž stavbě budou použity moderní lehké a ekologické kompozitní materiály (jako je např. projekt nejnovějšího letounu firmy Boeing B777 Dreamliner).

PLASTY - DŘÍVE OHROŽENÍ PRO PLANETU, NYNÍ JEJÍ NADĚJE

Nasazení nových materiálů a technologií založených na jejich využití pomůže lidstvu bojovat s hrozícím nedostatkem potravin a pitné vody pro stále rostoucí populaci naší planety - např. při ochraně potravin a vodních zdrojů, ale i jako náhrada tradičních přírodních materiálů. To podle analytiků a prognostiků pomůže omezit negativní vliv industrializace v podobě ubývajících lesních porostů a problémů spojených s podmínkami pro pěstování zemědělských plodin, které by pomohly zajistit výživu pro obyvatele rozvojových zemí.

V boji s klimatickými změnami mohou sehrát plasty významnou úlohu nejméně ve dvou směrech: pomoci snižovat potřebu fosilních paliv, a chránit lidi před účinky klimatických změn, k nimž již došlo, nebo dochází. Pokud jde o problematiku energií, mohou podle Hammondovy studie plasty přispět několika způsoby: zlepšování energetické účinnosti budov a pracovišť, uplatnit se při hledání nových zdrojů přírodních paliv a jejich získávání, lepšího využívání obnovitelných zdrojů, ale také podporou při hledání nového složení tzv. energetického mixu.

REVOLUCE V MEDICÍNĚ

Dalším z oborů, kde nacházejí nové materiály, a zejména plasty, stále významnější uplatnění jsou medicínské obory. Lze očekávat, že plasty přinesou revoluci ve zdravotnictví. Kromě stále dokonalejších implantátů a protéz, ochrany zdraví, Hammond ve své studii předpovídá, že s pomocí plastů bude možné v budoucnu nahradit i lidskou krev. Velkou výzvou jsou především produkty zcela nové generace s využitím nanotechnologií. Např. filtry s nano-parametry umožňují účinně bránit šíření škodlivých bakterií a virů

PlasticsEurope založila v rámci projektu World 2030 i speciální tým, jehož úkolem je mj. vyhledávat hlavní oblasti, jichž se bude využití plastů v budoucnu týkat, a kde se budou moci v průmyslové sféře uplatnit při řešení klíčových problémů lidstva, jako jsou např. ekologie a ochrana klimatu, efektivita využívání přírodních zdrojů a snižování spotřeby energie apod. Akční tým by měl své plány zveřejnit letos. Bližší informace o projektu lze najít na webových stránkách www.plasticseurope.org.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů