Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hitem jsou nanotechnologie a bioplasty

Hitem jsou nanotechnologie a bioplasty
Plasty jsou jednoz ze stěžejních oblastí, kde se očekává vliv uplatnění nanotechnologií, umožňujících zásahy do struktury hmoty v atomárním a molekulárním měřítku. Díky nanotechnologiím lze očekávat významné rozšíření možností plastů a jejich aplikací, jako jsou vstřikování do forem, výroba fólií, nové obalové materiály aj., v důsledku dalšího zlepšení jejich parametrů, umožňujících úsporu času i surovin a zkrácení výrobního cyklu. Příkladem takovéhoto plastu nové generace umožňujícícho dosahovat významné úspory energie je materiál firmy BASF s označením Ultradur. Jde o polybutylen tereftalát (PBT) s nanotechnologickým vylepšením, jehož výsledkem je dvojnásobná tekutost oproti běžné variantě, v důsledku nižší viskozity, která umožňuje použití jemnějších a menších vstřikovacích systémů a lepší udržování tlaku i kompletní vyplnění formy.

Nanotechnologie rovněž umožňují výrobu tenčích izolačních materiálů. Nanoporézní pěna obsahuje uvnitř mnohem menší póry (až tisícinásobně), které umožňují výrazně menší tepelné úniky, protože mají velmi nízkou prolínavost (difuzivitu), - tzv. Knudsenův efekt. Stěna vytvořená z takovýchto materiálů obsahujících miniaturní plynové komůrky velmi účinně zabraňuje průchodu tepla skrz izolační materiál.

Materiály vyrobené s přispěním nanotechnologií jsou odolnější vůči znečištění, nabízejí díky speciální struktuře nanočástic pozoruhodné vlastnosti, např. změnu barvy pod jiným pozorovacím úhlem (podobně jako tzv. efekt textury motýlích křídel, u něhož se vědci inspirovali), nebo po stlačení apod.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů