Pátek, 19. dubna 2024

Artéská voda v ČR

Artéská voda v ČR

Artéská voda v ČR

 

V rámci České křídové tabule je řada lokalit, kde jsou známy artéské vody, a to na severním úpatí Železných hor (Chrast u Chrudimi), v okolí Nymburka a Velkého Oseku a na rozhraní Dolnooharské tabule a Džbánu.

Prostředí průlinové podzemní vody je identifikovatelné i v oblasti permokarbonských sedimentů (arkózy), které se vyskytují v oblasti Kladno - Rakovník - Plzeň, Podkrušnohoří a Boskovické brázdě. Permokarbonské průlinové vody jsou méně využitelné, neboť oblasti jejich výskytu jsou málo rozsáhlé a navíc západ Čech není dostatečně srážkově dotován.

Podmínky pro podzemní vody průlinové jsou i v třetihorních pánvíchrovinách, např. Chebské, Sokolovské a Mostecké pánvi a jihomoravských úvalech. V podkrušnohorských pánvích jsou podzemní vody kontaminovány a jejich režim je narušen těžbou hnědého uhlí. Zdejší podzemní voda je odčerpávána a vypouštěna do řek.

Poměrně slušné zásoby podzemních vod jsou v Jihočeských pánvích, které jsou plošně rozsáhlé. Setkáváme se zde s kvalitními artéskými vodami, které jsou využívány v českobudějovických pivovarech.

V jihomoravských úvalech jsou průlinové podzemní vody doplněny podél vodních toků systémem poříční vody. Zdejší podzemní vody uspokojují místní potřeby.

Na podzemní vodu jsou bohaté i glaciální akumulace v ostravsko-opavské oblasti. Zdejší těžba černého uhlí však podzemní vody kontaminovala a narušila jejich pohyb.

Oblast karpatského flyše, byť má zdánlivě příznivé podmínky pro výskyt podzemní vody (střídání pískovců a jílovců), je na podzemní vodu velmi chudá, a to v důsledku převahy jílových facií nad pískovcovými.

ZDROJ:www.artesian-spring.estranky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů