Pátek, 26. dubna 2024

I. zpráva z průběhu české vědecké expedice na souostroví Svalbard

I. zpráva z průběhu české vědecké expedice na souostroví Svalbard

4. července 2008 odletěla z pražského ruzyňského letiště první skupina účastníků české vědecké expedice na norské arktické souostroví Svalbard.. Skupina je složená z pracovníků Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (J. Elster), Botanického ústavu AV ČR v Třeboni (O. Strunecký), Masarykovy univerzity v Brně (J. Gloser a K. Láska), Komenského univerzity v Bratislavě (L. Kováčik) a technika (V. Komárek - Č. Budějovice). Další členové expedice (J. Klimešová, J. Komárek, K. Prach,  J. Košnar (BÚ Třeboň) a O. Ditrich, R. Kuchta (JU Č. Budějovice) se připojí k expedici v druhé polovině července. Účastníci expedice budou pracovat na mezinárodním projektu „Biologická a klimatická diverzita centrální části Svalbardu“, který je řešen v rámci Mezinárodního polárního roku. Projekt finančně podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Jihočeský krajský úřad. Po příletu do Longyerbyenu (správním středisku souostroví) jsme v Univerzitním centru Svalbardu (UNIS) absolvovali povinné školení bezpečnosti práce, které spočívá především v cvičných střelbách z kulovnice. Jednotlivé skupiny pracující v terénu se musí bránit proti případnému napadeními ledními medvědy.
Další den jsme se za pomoci polské vědecké lodi Horizont a lodi UNISu přepravili na vědeckou základnu Jihočeské univerzity, která se nachází v blízkosti uzavřeného ruského hornického městečka Pyramiden, v zátoce Billefjorden a Petunia na 79° severní šířky. Tuto základnu, skládající se ze dvou kontejnerů  - jeden vybaven šesti lůžky, kuchyňkou a příslušenstvím, druhý sloužící jako garáž pro motorový člun a sklad, jsme na zde instalovali v loňském roce. Základnu jsme našli ve výborném stavu a hned jsme se nastěhovali. V průběhu prvního dne jsem zprovoznili  a vyzkoušeli člun a současně dopravili část potravin do staré lovecké chaty. Chatu jsme uklidili a připravili na nastěhování dalších členů expedice. Expedice je vybavena potravinami, které byly na místo dopraveny společně s kontejnery již v loňském roce a současně čerstvými zásobami, které přivezla polská loď Horizont.
Počasí je příznivé a proto jsme se mohli pustit do terénní práce. Prvním úkolem byla kontrola automatické meteorologické stanice, kterou zde před rokem instaloval Dr. Kamil Láska z Masarykovy univerzity. Stanice se nachází na vyzvednuté mořské terase v blízkosti odledněné morény ledovce Horbyebreen. S politováním jsme museli konstatovat, že v období kolem loňských vánoc stanici navštívil a poškodil pravděpodobně lední medvěd. Tím částečně přerušil měření a automatické ukládaní meteorologických dat. Stanici jsme opravili a zabezpečili pro další provoz. Instalace dalších meteorologických stanic a monitorovacích systémů, které plánujeme umístit v širším okolí zátoky Petunia, musí být spojena s velice důkladným zajištěním proti poškození. Dalším programem členů expedice byl botanický průzkum odledněné západní časti zátoky Petunia.
Josef Elster, arktická základna Jihočeské univerzity na Svalbardu, 10. července 2008

Fotopříloha z výzkumné expedice 2008 v Arktidě (průběžně doplňovaná)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů