Úterý, 19. března 2024

Pryžový had v moři - nový zdroj energie

Pryžový had v moři - nový zdroj energie

Obří pryžové trubice, které na první pohled připomínají těla mořských hadů by mohli představovat budoucí zdroj energie. Vývojáři říkají, že pryžové trubice by mohli vyrábět více energie než současné vlnovo-energetické zařízení.

Vĕdci Francis Farley a Rod Rainey z Atkins Global zkoumají využití flexibilní trubice umístěné pod mořskou hladinou. Pryžová trubice je naplněna vodou, přičemž oba konce trubice jsou uzavřené. Principem tvorby energie je, že pryžové trubice jsou stlačeny obtékajícími vlnami. Každá mořská vlna vytváří tlak na trubici, což způsobí dynamické vyboulení trubice. Vyboulená část se pohybuje podél gumové trubice až se dostane na její konec,  kde tlakem roztočí turbíny na výrobu elektřiny.

Skutečná velikost trubic v reálnem použití by měla představovat 7 metrů napříč a 200 metrů délky ponořených v 40 až 100 metrové hloubce. Prozatím však inženýři John Chaplin a Grant Hearn na University of Southampton zkoušejí trubice ,,mini" rozměrů, pouze několik metrů dlouhé. Předběžné výsledky jsou však slibné, říká Chaplin. Dle ladění průměr, pružnost a tloušťku pryžové trubice je možné učinit. Zařízení by mělo vyrobit 1 megawatt – což představuje energii pro víc jak 2000 domů.

Oceán je velmi nepříznivé prostředí, ve kterém jsou práce a výzkum značně komplikovány. Co víc, slané vody korodují kovové konstrukce doposud používaných vlnovo-energetických zařízení, což činí zvýšené náklady na jejich údržbu.

Pryžové materiály s malým množstvím mechanických kovových prvků by měli být tím pádem proti korodaci více odolné. Navíc konstrukce zařízení je schopná pracovat i po největší bouři. Chaplin doufá, že když bude mít jednu až tři makety pro testování v příštím roce, komerčně dostupné pryžové trubice na výrobu energie z mořské vody by mohli být reálnou skutečností za pět let.

Zdroj: New Scientist Environment, www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů