Středa, 24. dubna 2024

Německá společnost potrestána za nelegální dovoz odpadů

Německá společnost potrestána za nelegální dovoz odpadů

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Sdružení Arnika přivítalo verdikt České inspekce životního prostředí v Českých Budějovicích, která nyní potrestala německou firmu Korn za nelegální dovoz odpadů pokutou ve výši 450 000 korun. Firma Korn se v roce 2006 pokusila nelegálně dovézt odpad do České Republiky. „Ideální by v těchto případech bylo, aby porušení zákonů o přeshraniční přepravě odpadů trestaly také samy domovské státy. Firma Korn totiž v tomto případě porušila i nařízení Evropského parlamentu", komentuje situaci v Hůrách vedoucí českobudějovické pobočky sdružení Arnika Jitka Straková.

Díky kontrole orgánů Celní správy a zahájenému řízení České inspekce životního prostředí byly pozemky obce Hůry ušetřeny uložení dalších tun nevyužitelných odpadů. Německá společnost Korn se provinila hlavně tím, že se pokusila za hranice svého státu vyvézt odpad určený k likvidaci (spalování či skládkování), což česká legislativa nedovoluje. Naše zákony povolují dovoz odpadů pouze za účelem jeho dalšího využití. "Odpad může skutečně sloužit jako cenná surovina, ale pouze ve chvíli, kdy je k dispozici efektivní koncová recyklační technologie", říká Straková z Arniky.

Dva kamiony odpadu z Německa měly v roce 2006 skončit v provozovně Profiakontu, sídlící právě v Hůrách na Českobudějovicku. Této společnosti uložila už v loni ČIŽP pětimilionovou pokutu za porušování provozního řádu. Negativní zkušenost spojená s hospodařením společnosti Profiakont ukazuje, že je možné získat povolení krajského úřadu, přestože se takzvaná recyklační technologie skládá pouze z třídění, lisování a drcení dovezeného odpadu. "Tento postup se dá označit spíše jako předúprava odpadu k následné recyklaci", dodává Straková.

http://www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů