Středa, 24. dubna 2024

K dořešení zůstává jen vodní doprava a omezení jízd kamionů

K dořešení zůstává jen vodní doprava a omezení jízd kamionů

Systém elektronického mýtného a restrukturalizaci považuje premiér Mirek Topolánek za hlavní úspěchy dvouletého působení Aleše Řebíčka ve funkci ministra dopravy. Uvedl to minulý týden při návštěvě ministerstva dopravy. Jedinými problémy k dořešení podle něj nyní „zůstává vodní doprava, konkrétně splavnost Labe, a omezení jízd kamionů“.
Projekt elektronického mýtného se podle Mirka Topolánka Aleši Řebíčkovi podařilo zachránit a úspěšně realizovat. O úspěšnosti českého systému svědčí i skutečnost, že eurokomisař pro dopravu Antonio Tajani požádal Českou republiku, aby zkusila vypracovat hybridní systém pro evropské řešení, uvedl premiér.
Aleš Řebíček v této souvislosti potvrdil, že od ledna příštího roku bude systém elektronického mýtného rozšířen také na vozidla s hmotností nad 3,5 tuny. Další změnou od stejného data bude zavedení elektronické viněty pro osobní vozidla. Jejich cena bude stejná jako cena nalepovacích kuponů, výhodou však bude to, že umožní sledování dopravních toků a následnou regulaci dopravy.
Za důležitou označil Mirek Topolánek také restrukturalizaci Českých drah, převedení zodpovědnosti za infrastrukturu na Správu železniční dopravní cesty a oddělení společnosti ČD Cargo.
Problémy s infrastrukturou
Premiér Mirek Topolánek se při hodnocení činnosti resortu dopravy zmínil také o budování infrastruktury. Problémem v této oblasti podle něj je zděděná dlouhá příprava projektů, což může komplikovat dosažení cíle profinancovat ročně sto miliard Kč. Aleš Řebíček však upozornil, že ministerstvo dopravy má v tomto směru výhodu, neboť velká část investic se realizuje přes dvě organizace – Ředitelství silnic a dálnic a Správu železniční dopravní cesty.
Ohledně dostavby dálnice D8 Mirek Topolánek upozornil na studii ČVUT, podle níž každý rok zpoždění bude znamenat navíc šest mrtvých, 14 těžce zraněných a 90 lehce zraněných osob. Dálnice D8 totiž bude vybavena novým informačním systémem, který může přispět ke snížení nehodovosti až o třicet procent.
Jedinými vážnými problémy na ministerstvu dopravy, které potřebují podle premiéra dořešit, zůstávají splavnění Labe a omezení jízd kamionů. Co se týče pátečních jízd kamionů, na rozdíl od Strany zelených premiér podle svých slov „chápe problémy dopravců a je rozhodnut o jejich požadavcích dále jednat“.

http://www.dnoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů