Pátek, 29. března 2024

Středočeský kraj bude nadále měřit míru znečištění ovzduší

Středočeský kraj bude nadále měřit míru znečištění ovzduší

PRAHA (ČTK) - Středočeský kraj bude nadále zkoumat, kolik nebezpečných chemikálií se vyskytuje v ovzduší na vybraných místech regionu. Uzavře smlouvu s Masarykovou univerzitou v Brně, jejíž odborníci budou v letech 2009 až 2011 sledovat výskyt takzvaných perzistentních organických látek, které se v ČR zatím systematicky neměří. Tyto látky se v ovzduší vyskytují kvůli spalování a starým zátěžím.

Vliv těchto látek na zdravotní stav populace je významný, přesto se jejich koncentrace dosud nesledovala, řekl dnes novinářům náměstek pro životní prostředí Vilém Žák.

Bude tak pokračovat projekt brněnských výzkumníků, kteří situaci v regionu již pilotně monitorovali v letech 2007 a 2008. Jejich zkoumání neodhalilo významnou kontaminaci v ovzduší, průzkum bude nicméně pokračovat, aby se zjistilo, zda se stav ovzduší v regionu z hlediska perzistentních organických látek zlepšuje, či zhoršuje.

Podobné průzkumy se dosud uskutečnily ve Zlínském a Jihomoravském kraji. Žáka překvapilo, že střední Čechy v porovnání s těmito regiony obstály. Připomněl, že Středočeský kraj má velký podíl průmyslu a zemědělství a zároveň je v něm hodně malých obcí, kde se netopí plynem. Výsledky dosavadního průzkumu přitom ukázaly, že situace v regionu je zhruba stejná jako na jižní Moravě a lepší než ve Zlínském kraji.

Perzistentní organické látky mohou být při dlouhodobé přítomnosti pro lidi i ostatní živé organismy velmi škodlivé. Patří mezi ně například dioxiny či pesticidy a některé další látky používané na hubení hmyzu. Odběr vzorků a jejich vyhodnocení se dosud uskutečnilo na dvaceti místech regionu. "Nejcennější informací, kterou toto vzorkování a měření přináší, je možnost tvorby časových řad, které nám následně zajistí informaci o tom, zda se situace na daném místě za použití stále stejných vzorkovacích a měřicích metod zlepšuje, nebo zhoršuje," uvedl Žák.

Pořízení studie vyšlo na dva miliony korun, na nákladech se podíleli i největší znečišťovatelé v regionu. Hejtmanství již na pokračování projektu uvolnilo 900.000 korun.

Plošně se v celé republice zjišťuje pouze přítomnost oxidu siřičitého, oxidu dusíku, uhlovodíku a prachu v ovzduší. U továren, spaloven a jiných velkých producentů chemických látek jsou stanoveny přísné emisní limity, které nesmí výrobce překročit. Přítomnost perzistentních organických látek ale nikdo plošně nezjišťuje.

K hlavním znečišťovatelům ovzduší ve středních Čechách patří podle ekologů neratovická chemička Spolana či elektrárna Mělník patřící společnosti ČEZ.

zdroj: ČTK

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů