Sobota, 20. dubna 2024

Dovoz odpadu do ČR loni vzrostl o 100.000 tun

Dovoz odpadu do ČR loni vzrostl o 100.000 tun

PRAHA (ČTK) - Do České republiky se loni dovezlo téměř 270.000 tun odpadů, což je proti předchozímu roku o zhruba 100.000 tun více. Nejvíc odpadu se dovezlo ze členských zemí EU a nejčastěji dováženou komoditou bylo železo, ocel, plasty, kaučuk nebo papír, ale třeba i pneumatiky. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Celkem loni v tuzemsku vzniklo 25,1 milionu tun odpadu, tedy zhruba stejně jako o rok dřív. Na každého obyvatele tak připadlo 2,4 tuny odpadu.

Dovážený odpad většinou slouží k dalšímu zpracování. "Není to odpad, který by se zde skládkoval, ale slouží hlavně k recyklaci," řekla ČTK vedoucí oddělení statistiky životního prostředí ČSÚ Miloslava Veselá.

Odborný poradce Svazu průmyslu a dopravy ČR pro odpadové hospodářství Josef Durdil zdůrazňuje, že pokud někdo dováží odpad, musí k tomu mít povolení ministerstva životního prostředí. "A pokud je ten dovoz oficiálně povolen, pak jedině za účelem dalšího využití či recyklace," řekl ČTK. Dovozce musí mimo jiné doložit, že vlastní nebo provozuje zařízení k dalšímu využití dováženého odpadu. Recyklovat se podle něj dají i pneumatiky. "Jsou u nás firmy, které je umí rozdrtit a vyrobit z nich granulát," řekl. Dají se využít i energeticky, například v některých cementárnách jako palivo.

Nejvíc odpadu, téměř 22 milionů tun, vzniklo ve firmách, z toho téměř polovina ve stavebnictví. Jak uvádí ČSÚ, šlo hlavně o beton, cihly, demoliční odpad a vytěženou zeminu. O téměř třetinu klesl odpad vzniklý při dolování a těžbě. To je však způsobeno tím, že se popílek vyřadil z evidence odpadů kvůli jeho možnému využití jako suroviny.

Komunálního odpadu vzniklo zhruba tři miliony tun, tedy zhruba stejně jako o rok dřív.

Téměř 5,5 milionu tun odpadu se zrecyklovalo, dalších téměř pět milionů tun skončilo na skládkách a pod zemí. Zhruba 1,6 milionu tun se podařilo vyvézt do zahraničí, téměř 60.000 tun odpadu se spálilo. Odpad se dá ale využít i jako palivo a surovina k výrobě energie. Takto se ho loni využilo téměř 650.000 tun. Spalovat recyklovaný odpad jako surovinu se chystá například elektrárenská skupina ČEZ v hnědouhelné elektrárně Tisová na Sokolovsku. Bude však nutné ještě prověřit dopady na životní prostředí.

Jako palivo k energetickému využití používá odpad i spalovna v Praze - Malešicích . V jejích kotlích loni shořelo přes 213.000 tun odpadu. Z toho 93 procent tvořil odpad z pražských domácností, řekla ČTK mluvčí akciové společnosti Pražské služby Miroslava Egererová. Vyrobené teplo pak proudí do zhruba 20.000 pražských domácností.

Vývoj produkce odpadů v ČR od roku 2002: rok  celková produkce odpadů (mil. tun)  z toho nebezpečných odpadů (mil. tun)
2002  28,178  1,311
2003  28,362  1,219
2004  29,425  1,447
2005  24,936  1,372
2006  25,175  1,307
2007  25,109  1,311
Zdroj: ČSÚ

zdroj: ČTK

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů