Pátek, 29. března 2024

Shořel německý odpad

Shořel německý odpad

Staré koberce tentokrát vzplály v bývalém kravíně v Českých Zlatníkách

České Zlatníky - Po dvou letech opět hořel v kraji odpad z Německa. Kusy starých hadrů a koberců vzplály ve čtvrtek večer a hořely ještě včera ráno v areálu bývalého kravína u Českých Zlatníků na Mostecku. Dým z nich obtěžoval lidi v okolí, nikomu se ale nic nestalo.

„Když jsem ráno přišla do kanceláře, bylo v celé budově jakoby nakouřeno. Dost to páchlo. Naštěstí se to brzy vyvětralo,“ řekla MF DNES Lída Maříková, která pracuje ve firmě na okraji Mostu.

Hasiči oheň na skládce poprvé likvidovali ve čtvrtek večer. Znovu ale vzplál včera brzy ráno.

„Objevilo se další ohnisko. Jednotky ho brzy lokalizovaly. Hromadu rozhrabaly a prolily vodou, odpoledne ještě vše zkontrolovaly,“ uvedl Lukáš Marvan, mluvčí hasičů v kraji.

Proč textil nahromaděný v bývalé silážní jámě začal hořet, zatím není jasné. Příčinu požáru vyšetřuje policie. „Hořely tkaniny neznámého původu. Nyní zjišťujeme, kdo je majitel objektu a zda se nejedná o černou skládku,“ sdělila Ludmila Světláková z Mostecké policie.

V areálu nocují bezdomovci Podle místních nehořely zbytky německého odpadu v Českých Zlatníkách poprvé. Během posledního měsíce to bylo již nejméně potřetí. Oheň se většinou objevuje v noci. Hned vedle zdejší silážní jámy je polorozpadlá budova. V ní byly včera objeveny kusy dek a provizorních příbytků, které tu zanechali bezdomovci.

„Nevím, co se tam děje, ale jsem přesvědčený, že to tam nehoří náhodou. Rozhodně to někdo zapaluje. Možná si někdo hloupě hraje. Každopádně doufám, že se to teď vyřeší,“ řekl Stanislav Zaspal, starosta Obrnic, pod něž České Zlatníky spadají. „Ten areál teď patří holandské firmě. Neděje se tam vůbec nic. Žádný odpad tam nikdo nevozí. Místo denně kontrolují strážníci, já sám se tam stavuji několikrát týdně,“ dodal.

Skládky byly v Česku odhaleny před třemi lety Skládky s tisíci tunami německého odpadu byly v polorozpadlých statcích a bývalých skladech na různých místech Česka odhaleny téměř před třemi lety. Asi nejznámější z nich byla objevena v Libčevsi na Lounsku. Hořela několikrát, naposledy na jaře v roce 2006. I na skládku v Českých Zlatníkách upozornil až požár, a to v prosinci 2005.

„Tehdejší nájemce statku po vyšetřování slíbil, že nechá odpad odvézt a zlikvidovat. Odvezli ale jen asi polovinu toho, co tam bylo. Pak se vše zaseklo, protože neplatil. Změnili se majitelé a my nemáme páku, jak je přinutit, aby zbytky odvezli,“ upozornil starosta Zaspal.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů