Čtvrtek, 28. března 2024

Tak tedy za čí peníze?

Tak tedy za čí peníze?
Pod titulkem "Zachraňovat planetu? Ne za moje peníze" vyšel v New York Times článek o tom, že když firma vyhlásí ekologické závazky, na kurz akcií to má zpravidla negativní vliv.
Článek vychází ze studie akademických pracovníků z Amos Tuck School of Business Administration, kteří zkoumali, co udělá s akciemi, když se firma přihlásí k jednomu ze dvou předních sdružení bojujících proti globálnímu oteplování. Jde o Ceres, což je sdružení firem a investorů, a o Climate Leaders, partnerství vlád a velkých firem.
V případě Climate Leaders ztratilo 46 sledovaných firem během tří dnů po vstupu v průměru 0,9 procenta tržní kapitalizace. Když ohlásily konkrétní ekologické závazky, tak dokonce 1,3 procenta - čím byly ohlášené závazky ambicióznější, tím větší pád akcie postihl.
Metodika studie je neprůstřelná. Jde o statistickou analýzu vývoje kurzu během prvních tří dnů po zmíněné akci. Kritici tvrdí, že krátkodobým reakcím nelze přikládat přehnaný význam a že v dlouhodobém horizontu se ekologické chování firmám vyplatí. Snad je to pravda, ale k potvrzení tohoto přání zatím nejsou k dispozici potřebná data. A nejde jen o to, že historie boje proti skleníkovým plynům je krátká; problém je i v tom, že očistit třídenní období od jednorázových vlivů je snadné, zatímco v delším období vstupuje do hry mnoho faktorů.
Můžeme mít za prokázané, že bezprostřední reakce investorů na ekologické iniciativy firem je negativní. Doufejme, že jen bezprostřední. A doufejme, že jde jen o přechodný jev.
Souběžně se zmíněnou studií byla publikována jiná práce, kde výzkumníci z George Mason University zkoumali vliv ekologických požadavků na ziskovost firem. Logicky se ukázalo, že čím přísnější podmínky, tím nižší zisky. Studie sice ukazuje na příkladech, jak je možné udělat z nevýhody výhodu a z ekologické orientace naopak vytěžit zisky - ale na rozdíl od jasného čísla šestnácti miliard dolarů, o něž poklesla tržní kapitalizace firem, jež se přidaly ke Climate Leaders, jsou to jen vágní argumenty.
To, že investoři "trestají" firmy za ekologické závazky, není malý problém. Reakci zastánců boje proti oteplování bude určitě zajímavé sledovat.

AUTOR: Tomáš Rutrle
generální ředitel Fujitsu-Siemens Computers ČR

Nekrácené znění sloupku najdete na Ekonom.cz
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů