Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obce jsou proti novele zákona o odpadech

Obce jsou proti novele zákona o odpadech

Liberecký kraj/ Velké obavy mají obce Libereckého kraje z připravované novely zákona o odpadech. Podle návrhů by totiž například přišly o příjmy ze skládkovného. Představitelům místních samospráv se nelíbí ani plánované zdražení poplatků a změna způsobu placení za odpady. V případě uzákonění návrhu by podle nich mohlo docházet k vytváření černých skládek a lidé by nebyli dostatečně motivovaní k třídění odpadu.

Obce, které mají na svém území skládku, by podle nového zákona přišly o příjmy z jejího provozování. Nově by peníze připadly krajům, které by je následně přerozdělovaly. „S přerozdělováním peněz nejen na krajské, ale rovněž na celostátní úrovni mají obce neblahé zkušenosti z minulosti. Přijde nám, že návrh je nedostatečně prodiskutovaný s obcemi,“ řekl Deníku předseda sdružení obcí Libereckého kraje a starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta.

Jednou z měst na Liberecku, která má skládku na svém území, je Osečná. Jak přiznal její starosta Jiří Hauzer, v případě schválení problematického návrhu, by město skládku s největší pravděpodobností zavřelo.

„Ze skládky máme velká negativa, znečišťujeme si vlastní okolo. A teď nám seberou peníze a nám tady zůstane nepořádek. Pokud zákon bude v této podobě, skládku minimalizujeme nebo zavřeme, ať si to vozí, kam chtějí,“ reagoval starosta Hauzer. Osečná získává za provozování skládky půl milionu korun ročně. Pokud by to bylo méně, městu by se to podle Hauzera již nevyplatilo.

Obcím se nelíbí ani plánovaná změna způsobu placení za odpady. V současné době platí maximální hranice 500 korun za občana, podle novely by se horní sazba posunula až na 900 korun. „Náš názor je ten, že horní hranici by si měla každá obec určit sama, protože už teď jsou náklady na obyvatele větší než těch 500 korun,“ řekl Martin Půta. Podle něj jsou odpady záležitostí, ve které by lidé měli platit systémem zaplať to, co vyprodukuješ. Naopak navrhovaný systém považuje za demotivující. „Lidé nebudou mít důvod třídit odpad,“ dodal.

V krajních případech by zdražení poplatků za odpady mohlo vést až k vytváření černých skládek. „když něco razantně zdražíte, lidé si dokáží poradit. Dopad by to však mělo zase na nás na obce, protože bychom černé skládky museli likvidovat,“ vyjádřil se Miloslav Janata, místostarosta obce Košťálov, na jejímž území je největší tříděná skládka Libereckého kraje.

„Tato vláda je zvyklá řešit problémy jediným způsobem, a to zdražením všeho. Chtějí razantně zvýšit poplatky za ukládání odpadu na skládky, mají tam zpoplatněné i spalování, a to by mělo dosti velký dopad na všechny občany této republiky a především na obce, protože je tam zase omezení, kolik peněz mají od občanů vybírat,“ dodal Janata.

Bouře nevole se strhla již v února, kdy ministr Martin Bursík novelu představil. Proti ní se postavil jak Svaz měst a obcí, tak Asociace krajů ČR. Ministerstvo nakonec novelu stáhlo a slíbilo, že bude brát připomínky obcí v potaz. Nová novela by měla jít do připomínkového řízení ještě během tohoto roku.

„To se mi zdá zase příliš rychlé a je pravděpodobné, že tam bude opět plno věcí, které jsou pro nás nepřijatelné. Připadá mi, že ministerstvo chce zákon vyprodukovat až příliš rychle,“ uzavřel Miloslav Janata.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů