Pátek, 26. dubna 2024

Překlad knihy zaplatil Lukoil

Překlad knihy zaplatil Lukoil
Prezident Václav Klaus si našel pozoruhodného sponzora své kontroverzní knihy, která bagatelizuje dopady globálního oteplování a kritizuje snahy ekologů.

Překladu publikace "Modrá, nikoli zelená planeta" do ruštiny se ujal ropný koncern Lukoil, kde největší podíl patří Vagitu Alekperovovi a Leonidu Fedunovovi, majiteli fotbalového klubu Spartak Moskva. "Nyní jednáme s nakladatelstvím Dokořán o vydání v Rusku. Oni mají zájem o co největší náklad. Pro nás to není primárně výdělečný projekt," říká Mark Gluzman z české pobočky Lukoilu. Fakt, že se překladu knihy v Rusku ujala právě ropná společnost, která podle rozsahu zásob soukromých společností je dvojkou na trhu po ExxonMobile, není příliš překvapivý.

Klaus v knize totiž kritizuje snahy vlád omezovat průmysl, a tím i ekonomiku, kvůli ekologickým limitům. Globální oteplování je podle něj pouze "uměle šířenou panikou". Firmě Lukoil, která není přílišným zastáncem ekologických zásahů do podnikání, se proto Klausův názor líbí. "Kniha nás zaujala, protože je to o energetice, což je naším předmětem činnosti," vysvětluje Gluzman.

Sám Klaus je překladem do ruštiny nadšen. "Chtěl bych ocenit pomoc firmy Lukoil a zejména jejího prezidenta Vagita Alekperova, který byl hlavním iniciátorem projektu," píše Klaus na svých internetových stránkách. Na otázku, proč si ale prezident vybral pro překlad právě ropného magnáta, Klausův tiskový odbor včera neodpověděl. K ruskému překladu na zmíněných stránkách Klaus pouze dodává:

"Jsem rád, že kniha vychází v Rusku, které poškodil komunistický režim. Ten likvidoval lidskou svobodu a pokoušel se poroučet větru a dešti, podobně jako dnešní environmentalisté."

Kniha je přeložena i do němčiny a nizozemštiny. V angličtině ji vydal protržní konzervativní think tank Competitive Enterprise Institute, o kterém deník The Wall Street Journal napsal, že je nejlepším environmentálním think tankem v USA.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů