Pátek, 26. dubna 2024

ČR a Polsko mají dohodu o geologických průzkumech

ČR a Polsko mají dohodu o geologických průzkumech
Zástupci českého ministerstva průmyslu a polského ministerstva životního prostředí podepsali dohodu, která mimo jiné umožní skupině NWR provádět průzkumné práce za účelem těžby uhlí na hranicích s Polskem v oblasti Morcinek. Tato firma totiž hodlá spolupracovat s polskou firmou Jastrzębska Spółka Węglowa na průzkumu, který má zjistit, zda se vyplatí vytěžit špatně dostupná ložiska ze sousední strany.

„Situace, kdy se chcete dostat k ložisku z jiného státu, dosud nebyla nijak právně řešena,“ vysvětlil potřebnost této dohody mluvčí NWR Vladimír Bystrov. OKD rovněž vlastní licenci na těžbu v polské oblasti Debiensko, na něj se však tato dohoda nevztahuje, neboť leží ve vnitrozemí Polska.

Smlouva obecně umožní českým a polským důlním společnostem provádět geologicko-průzkumné práce na území sousedního státu. Za českou stranu dohodu podepsal náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner a za polskou stranu náměstek ministra životního prostředí Henryk Jacek Jezierski.

„V rámci Evropské unie unikátní dohodu připravovaly obě strany od roku 2004. V obou státech podléhá dohoda proceduře ratifikace, musí ji proto ještě schválit český parlament a polská vláda,“ sdělil mluvčí českého ministerstva průmyslu Tomáš Bartovský.

Bartovský serveru Euro online dále sdělil, že těžbu jako takovou tato dohoda nijak neřeší, a zároveň popřel, že by se jednalo o iniciativu pouze české strany. „Jedná se o výsledek dlouhodobých oboustranných jednání, která inicioval zájem České republiky i Polska,“ upřesnil mluvčí ministerstva.

Ministerstvo průmyslu uvedlo, že geologické průzkumné práce se budou řídit legislativou toho státu, na jehož území budou probíhat. Stejným způsobem je také upravena odpovědnost za škody, které by mohly průzkumnou činností vzniknout.


Tobiáš Tvrdík

Zdroj:Euro
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů