Čtvrtek, 18. dubna 2024

Finský expremiér Lipponen bude lobbovat za Gazprom

Finský expremiér Lipponen bude lobbovat za Gazprom
- Má "zatlačit" jako poradce při stavbě plynovodu na dně Baltského moře

AUTOR: Václav Lavička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Ruský plynárenský obr Gazprom si jako "nezávislého poradce" najal Paava Lipponena, který byl v letech 1995 - 2003 předsedou finské vlády.

Zkušený politik by měl svými kontakty pomoci rusko-německému společnému podniku Nord Stream při výstavbě kontroverzního, 1200 kilometrů dlouhého plynovodu vedoucího z Ruska po dně Baltského moře do Německa.

Lipponen v rozhovoru pro hospodářský list Helsingin Sanomat uvedl, že ho přímo oslovil jiný bývalý politik - Gerhard Schröder. Ten jako spolkový kancléř v říjnu 2005 za Německo podepsal dohodu o Nord Streamu. A když krátce na to prohrál volby, tehdejší ruský prezident Vladimir Putin mu nabídl, aby se v konsorcium stal předsedou výboru akcionářů.

Schröder nezaváhal a stejně se nyní zachoval finský expremiér Lipponen, který působí jako poradce ve firmě Pohjolan Voima. Gazpromu, jemuž v podniku North Stream patří 51 procent, bude radit v ekologických otázkách. A také Rusům "zatlačí", když budou cokoli potřebovat od finských úřadů.

Paavo Lipponen ke svému novému postu sdělil, že o nabídce předem informoval jak nynějšího premiéra Mattiho Vanhanena, tak samotnou prezidentku Finské republiky Tarju Halonenovou. "Získal jsem jejich naprostý souhlas. Bez něho by bylo obtížné plnit takové poslání," řekl Lipponen hospodářskému listu Helsingin Sanomat.

Rusové podle analytiků přizvali Lipponena hlavně proto, aby se urychlila realizace projektu, jehož příprava kvůli četným připomínkám ochránců životního prostředí vázne.

První větev potrubí Nord Stream s přepravní kapacitou 27,5 miliardy krychlových metrů měla začít dodávat ruský zemní plyn do Německa během třetího čtvrtletí roku 2010. Později byl termín posunut na polovinu roku 2011 naposledy na rok 2012.

Nord Stream by měl v nejbližší době dokončit výzkum možných ekologických dopadů této stavby, a to s ohledem na připomínky a námitky, které vznesly Švédsko, Dánsko a Finsko.

Ruský Gazprom chtěl podle zpravodajského serveru lenta.ru do svých služeb získat i bývalého italského premiéra Romana Prodihu. Tomu letos v dubnu nabídl, aby řídil další z klíčových projektů - stavbu plynovodu South Stream. Prodi odmítl.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů