Pátek, 19. dubna 2024

Ekologické zátěže po okupační armádě řešíme dodnes

Ekologické zátěže po okupační armádě řešíme dodnes

Dodnes probíhají sanační práce na odstranění starých ekologických zátěží, které zůstaly v České republice poté, co v červnu 1991 z Milovic vyjel poslední vlak s vojáky okupační sovětské armády. Jednalo se především o kontaminaci půdy a podzemních vod v prostorách, které okupační jednotky obývaly, ropnými produkty a dalšími toxickými látkami. Okupační jednotky obsadily tehdejší Československo právě před 40 lety – v noci na 21. srpna 1968. „Sovětská armáda okupovala Československo 23 let, téměř stejnou dobu musíme řešit ekologické škody, které tu po ní zůstaly,“ říká náměstek ministra životního prostředí Karel Bláha.

První rok řídil sanační práce Úřad pro řešení důsledků pobytu sovětských vojsk na území ČSFR. Po rozpadu Československa se tato agenda stala součástí práce Ministerstva životního prostředí (s výjimkou vojenských prostorů, které převzala Armáda ČR, kde sanace přešly do kompetence Ministerstva obrany).

Sovětská armáda využívala v ČR 73 různě velkých lokalit. Průzkumem bylo zjištěno, že zhruba u 60 z nich za sebou okupanti zanechali ekologické škody významného rozsahu. Jde hlavně o znečištění podzemních vod ropnými uhlovodíky, chlorovanými uhlovodíky, ale také polychlorovanými bifenyly, těžkými kovy a dalšími toxickými látkami. Sanace od roku 1991 postupovaly od nejvíce postižených lokalit. K dnešku již na většině postižených míst nezbytná sanace proběhla.

Od začátku sanačních prací v roce 1991 do konce roku 2007 bylo na sanace ekologických škod po Sovětské armádě vyčerpáno 1,353 miliardy Kč. Sanace budou probíhat až do roku 2012 a vyžádají si ještě dalších téměř 240 milionů korun.

Dosud pokračují sanační práce na šesti lokalitách (Hradčany, Milovice – Boží Dar, Milovice - tábor, Luštěnice, Kuřívody a Frenštát pod Radhoštěm). V roce 2007 byly zahájeny sanace v Bruntále a Olomouci-Neředíně. Pokračuje i likvidace nepotřebných vrtů na území bývalého vojenského újezdu Ralsko.

Celý proces posuzování a nápravu starých ekologických škod na lokalitách opuštěných Sovětskou armádou na území ČR řídí odbor ekologických škod MŽP. Zadává veřejné zakázky na analýzu rizika jednotlivých lokalit, na zhotovitele sanačních prací i supervizi. Zabezpečuje uzavírání smluv s dodavateli sanačních a supervizních prací, resp. jejich dodatků na jednotlivé roky a před uvolněním finančních prostředků z rozpočtu MŽP kontroluje správnost předkládaných faktur. Kontrolní dny přímo na sanovaných lokalitách probíhají minimálně s dvouměsíční frekvencí.

Podrobné o lokalitách s ekologickými zátěžemi po okupačních vojscích najdete na adrese sez.cenia.cz
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů