Pátek, 26. dubna 2024

Gyöngyös Indům nepřál

Gyöngyös Indům nepřál
Pneumatiky z Indie se "odkutálely" z města Gyöngyös na severu Maďarska, aniž by tam vůbec dorazily!

Letos v lednu bylo slavnostně oznámeno, že indická společnost Apollo Tyres si vybrala z velké regionální konkurence Maďarsko, kde chce investovat 200 milionů eur. V první fázi mělo v projektu vzniknout devět set pracovních míst, později tisíc pět set. Indové už založili maďarskou dceřinou firmu a vstoupili do obvyklé schvalovací procedury.
Nakonec však oznámili, že "administrativní postupy kolem investice jsou pomalé", a proto ruší své původní plány a fabriku v průmyslovém parku u města Gyöngyös severovýchodně od Budapešti určitě nepostaví. Budou hledat nové místo. Kde? Ještě nevědí, ale původně byly ve hře Slovensko a Polsko. Indové ještě požádali maďarskou stranu, aby nabídla jinou lokalitu, "kde budou místní úřady této investici více nakloněny".

Zpátky na začátek
V Gyöngyösi se smíchaly dohromady ekologie a politika. V čele města jsou socialisté, kteří indické továrně přáli, protože v regionu je vysoká nezaměstnanost. Kromě toho by se městu hodila i takzvaná daň z průmyslové činnosti (dvě procenta ze zisku), kterou musejí fabriky zaplatit přímo do obecních pokladnic.
Místní organizace opozičního pravicového Fideszu však upřednostňuje ochranu životního prostředí a iniciovala o indické továrně místní referendum. Apollo Tyres reagovala poněkud podrážděně už před několika měsíci. Podle ní je cílem referenda investici zabránit. A to na základě argumentů, které nemají nic společného s moderními ekologickými metodami výroby pneumatik, jež používá i tato společnost. Fidesz však nadále zdůrazňuje, že region by měl zůstat známý zejména dobrým vínem, termálními prameny a rekreačními oblastmi se vzácným horským klimatem.
Od Indů je hezké, že - jak píšou v prohlášení "na rozloučenou" - nechtějí vyvolávat ve měste Gyöngyös nevraživot a rozpory, proto se zříkají investice ještě před místním referendem. Politické konflikty sa tím však neuklidní, naopak mezi levicí a pravicí pokračují na celostátní úrovni.
Mluvčí vlády Dávid Daróczy přímo uvedl: "Chování gyöngyösského Fideszu je odstrašujícím příkladem toho, jak se v politice chovat nesvobodně. Maďarsko už jednou zvítězilo, teď musí jít se Slovenskem a Polskem opět do boje."
Všechno ztraceno však není. Podle neoficiálních zdrojů byla okamžitě zahájena jednání o dalším možném místě v Maďarsku. Vláda však jistě bude muset k původním investičním výhodám něco přidat.

AUTOR: Gregor Martin Papucsek
Budapešť
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů