Pátek, 19. dubna 2024

Ekologické škody stály Česko přes miliardu

Ekologické škody stály Česko přes miliardu
Do likvidace ekologických škod na území, které využívala v 70. a 80. letech na českém území sovětská vojska, stát od roku 1991 vložil 1,353 miliardy korun. To se rovná přibližně investici pro vybudování jednoho kilometru dálnice vedoucí tunelem či dvoukolejného železničního mostu.

Sovětská armáda využívala v Česku 73 různě velkých lokalit, v 60 z nich za sebou okupanti zanechali ekologické škody významného rozsahu. S ukončením sanací počítá stát v roce 2012, do té doby do čištění vod a půdy po sovětských vojácích vloží 240 milionů korun.

"Jde hlavně o znečištění podzemních vod ropnými uhlovodíky, chlorovanými uhlovodíky, ale také polychlorovanými bifenyly, těžkými kovy a dalšími toxickými látkami. Sanace od roku 1991 postupovaly od nejvíce postižených lokalit," informoval mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. K dnešku je již sanace na většině postižených míst hotová, dodal.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů