Pátek, 19. dubna 2024

Dotace na brownfieldy? Až 60 % nákladů

Rozhodnete-li se využít pro své podnikání starý průmyslový či zemědělský areál, nemusíte jeho koupi a obnovu platit ze svého.
Dotace na brownfieldy? Až 60 % nákladů
- Podnikatelé ovšem musí při obnově brownfieldů počítat i s nečekanými výdaji

- Někdy se nepodaří dohledat ani všechny majitele

AUTOR: Kamila Ondráčková

Drobní podnikatelé na své projekty mohou dostat dotaci, která pokryje až šedesát procent nákladů jejich projektu. Střední podnikatelé o deset procent méně.

Nejvýznamnějším zdrojem je program Nemovitosti, který je součástí operačního programu Podnikání a inovace. Peníze na obnovu brownfieldů z něj lze čerpat většinou v 80 procentech případů.

Dotace se vždy vztahuje jen na uznatelné náklady. "Uznatelné náklady jsou třeba projektová příprava a dokumentace, kupní cena nemovitosti. Naopak třeba na náklady, které vznikly před uznáním projektu, se dotace nevztahuje," uvádí Lucie Kocourková, mluvčí agentury CzechInvest.

Pokud plánujete podnikat v zemědělství, můžete na obnovu starého areálu využít dotaci z Programu rozvoje venkova. Nejvíce peněz z něj mohou získat začínající zemědělci do 40 let. A to až 60 procent nákladů na projekt.

O dotaci z Programu rozvoje venkova mohou žádat i lidé, kteří chtějí podnikat v cestovním ruchu nebo ve zpracovatelském průmyslu. Dotace v těchto případech dosahuje také 60 procent z nákladů.

Pokud potřebuje starý areál, který jste koupili, vyčistit, požádejte na to o dotaci z operačního program Životní prostředí. Můžete ji využít i na průzkum území, pokud si nejste jisti, že není kontaminováno. Podnikatelům může dotace pokrýt až 85 procent nákladů.

Na co se musíte připravit

Vhodnou dotaci podnikatelům pomůže vybrat agentura CzechInvest nebo regionální rozvojové agentury v jednotlivých krajích. Aby ji podnikatelé dostali, musí předložit podnikatelský projekt.

"Při přípravě projektu jsme v počátcích využili služeb poradenské společnosti, pak jsme spolupracovali s regionální rozvojovou agenturou Pardubického kraje, která nám pomohla se žádostí. Vyšli vstříc našim požadavkům a získávali pro nás důležité informace," říká Miroslava Ducháčková, jednatelka firmy DK-PLAST, která žádala o dotaci z programu Nemovitosti.

"Nejnáročnější bylo dát dohromady všechny podklady, aby nic nechybělo a mělo to požadovanou úroveň. Výrazně pomohla se zpracováním projektu agentura Czech- Invest," uvádí Irena Žemličková z firmy TMT z Chrudimi.

Řada podnikatelů přiznává, že obnova opuštěného objektu je náročnější než výstavba nového. "Nejobtížnější bylo projektové řešení z technické stránky, přestože byl uskutečněn stavebně technický průzkum. U velice zanedbaného objektu se objevovaly stále nové problémy, které vedly ke změnám projektu a k vícepracím," upozorňuje podnikatele Jiří Brýdl, starosta Svitav. Dohlížel na obnovu bývalé továrny, kterou město přestavovalo na vzdělávací, informační a kulturní zařízení. "I když se celková doba projektu prodloužila a vše bylo komplikovanější, než se původně mohlo zdát, projekt splnil všechna naše očekávání," dodává spokojeně.

Počítejte s komplikacemi

Irena Žemličková upozorňuje na další riziko. "Investor se musí připravit také na to, že mohou vyvstat další neočekávané náklady spojené s rekonstrukcí. Po schválení projektu už na ně nedostane dotace a bude se muset s financováním poprat sám," říká.

Problém také může nastat, pokud brownfield, který si vyberete, vlastní více majitelů. Někdy se stává, že jich jsou až desítky. Mohou to být soukromníci, ale i státní instituce. Souhlas ke koupi areálu musíte ale získat od všech, což nebývá jednoduché, a nemusí se to povést. Někdy všechny majitele ani nedohledáte.

Autorka je spolupracovnicí redakce


JAK DOSTAT DOTACI

- Podrobně se seznamte s požadavky žádosti.

- Průběžně kontrolujte, aby projektant do plánu zanesl všechny vaše požadavky.

- Využijte odborných konzultací, například u agentury CzechInvest nebo regionálních rozvojových agentur a poradenských firem.


Programy, v kterých můžete žádat o dotaci
Operační program Podnikání a inovace (www.czechinvest.org) Využití dotace Maximální podpora
Program NEMOVITOSTI Rekonstrukce objektu nebo příprava zóny pro zpracovatelský průmysl 60% nákladů (malé podniky), nebo technologická centra 50% (střední podniky)
Program ŠKOLÍCÍ STŘEDISKA Rekonstrukce objektů na školící střediska firem 0,2 - 100 mil. Kč
Program ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY Rekonstrukce objektů na centra zákaznické podpory nebo opravny high-tech výrobků 2-75 mil. Kč
Program PROSPERITA Rekonstrukce objektů na vědeckotechnické parky nebo podnikatelské inkubátory až 300 mil. Kč
Program POTENCIÁL Rekonstrukce objektů na centra průmyslového výzkumu a vývoje až 100 mil. Kč
Operační program Životní prostředí (www.opzp.cz) Provedení průzkumu kontaminace areálu, odstranění ekologické zátěže až 85% nákladů
Program rozvoje venkova (www.szif.cz) Regenerace v malých obcích, projekty související se zemědělstvím individuální
Program na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury Regenerace nevyužívaných území a strategických podnikatelských zón 60% nákladů (malé podniky),
(www.czechinvest.org/nppz) 50% (střední podniky)

Regionální programy pro podnikání (s výjimkou zpracovatelského průmyslu)

Kraj Informace Maximální podpora
(% z nákladů)
Středočeský kraj www.nuts2strednicechy.eu 60,0
Jihočeský a Plzeňský kraj www.rr-jihozapad.cz 92,5
Karlovarský a Ústecký kraj www.nuts2severozapad.cz 92,5
Jihomoravský kraj a kraj Vysočina www.jihovychod.cz 85,0
Kraj Informace Maximální podpora
(% z nákladů)
Liberecký, Královéhradecký
a Pardubický kraj www.rada-severovychod.cz 92,5
Olomoucký a Zlínský kraj www.nuts2strednimorava.cz 85,0
Moravskoslezský kraj www.rr-moravskoslezsko.cz 92,5
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů