Pátek, 19. dubna 2024

Stanování pod pěti hvězdičkami

Jak tedy v dnešní době strávit výjimečné prázdniny? Jeďte stanovat!
Stanování pod pěti hvězdičkami
Od doby, co dubajský hotel Burj al Arab svými sedmi hvězdičkami nastavil novou hranici okázalosti a pohodlí, nejsou už špičkové pětihvězdičkové hotely dostatečně luxusní pro dovolenou hodnou 21. století. Jak tedy v dnešní době strávit výjimečné prázdniny? Jeďte stanovat!

AUTOR: Michala KOMRSKOVÁ

Nemluvíme o "áčku" na Lipně s nafukovacími matracemi, nebudeme vás nutit vařit na ohni ani vás neposadíme do kajaku. V našich "stanech" jsou postele dřevěné a vyrobené na míru, večeře se servírují o několika chodech a dovolenkovou aktivitou se rozumí například thajská masáž pod palmami. Vítejte ve světě glampingu, tedy "glamorous campingu".

Ten, kdo si v čase pionýrských táborů přivezl z domova polštář, byl okamžitě označen za "masňáka" a prakticky vyčleněn z kolektivu. Kouzlo stanování spočívalo kromě povinného nepohodlí hlavně v boji s komáry, polévce z aluminiového ešusu a špekáčcích opékaných na ohni. Nic z toho při glampingu nehrozí: jde o pětihvězdičkový hotel přestěhovaný mezi plátěné stěny. Ten opravdový zážitek z pobytu v přírodě si užijete stejně a neslevíte přitom ze svého pohodlí: vždyť pokud vás ve svém "stanu" ubytuje například hotelový řetězec Four Seasons, asi se nedá očekávat, že by vám servírovali bramboru připravenou k vhození do žhavého popela a nechali vás umývat v potoce.

Služby v pětihvězdičkových stanech jsou srovnatelné s jakýmkoliv hotelem této kategorie, jen se musíte smířit s tím, že podobný zážitek nelze před kamarády s ocasem mrtvého bobra za kloboukem v posázavské osadě nazývat stanováním: nejdřív vás označí za rozmazlence a pak utlučou kytarami.

Glamping se zrodil nedávno ve Velké Británii, rychle se rozšířil do celého světa a dnes najdete luxusní kempy na všech kontinentech. Prostorné stany jsou nejčastěji zařízeny v koloniálním stylu, výjimku tvoří například australský Wilson Island, kde i v plátěných příbytcích spoléhají na design a interiér ponechali minimalisticky zařízený. Všechny stany mají bez výjimky dokonale zařízenou koupelnu a toalety: vždyť jaká je to krása, když si v namibijském pouštním kempu můžete dát horkou lázeň ve vaně zapuštěné do terasy z týkového dřeva, a to pod širým nebem! Ale pohodlí a bezproblémová romantika nejsou zadarmo: glampingový zážitek na jednu noc třeba v kempu Mowani v Namibii stojí 4410 namibijských dolarů, což je zhruba devět tisíc korun.

Luxusní stanování je v zásadě opravdu trochu postavené na hlavu, ale na druhou stranu tak výstřední. Vybrali jsme pro vás šestici nejzajímavějších kempů, kde si můžete podle všech pravidel glampingu pořádně "zastanovat"!

MEZITITULEK: Four Seasons Tented Camp Golden Triangle, Thajsko

Patnáct stanů v exotické bambusové džungli v trojúhelníku na pomezí Thajska, Laosu a Barmy zachovává veškeré standardy mateřské hotelové sítě. Do kempu, ve kterém budete bydlet společně se slony, se dostanete výhradně lodí.

Stany, rozmístěné v dostatečné vzdálenosti zaručující soukromí ve stráni s výhledem na řeku, jsou vybaveny dřevěným čalouněným nábytkem, širokými postelemi a ručně tkanými thajskými koberci. Až se vykoupete v ručně kované měděné vaně, volně se přesuňte na terasu před stanem, kde si užijete pravou thajskou masáž či různé kosmetické a lázeňské procedury. Ty jsou poskytovány i v samostatném lázeňském centru; jistě stojí za připomenutí, že při všech wellness procedurách jsou používány byliny a oleje z místních zdrojů. Kromě lázeňského centra je hostům k dispozici i pavilon jógy.

Procházku "pravou bambusovou džunglí", ve které kemp leží, ovšem můžete absolvovat i v lodičkách na jehlovém podpatku: obdivovat se smí pouze z upravených dřevěných chodníčků. Ale dobrodružnější povahy se mohou vydat i dál, a to na slonech - pochopitelně pod dohledem osobního průvodce. Po dni plném zážitků povečeříte společně s ostatním "trampy" v restaurantu Nong Yao. Pokud toužíte po soukromí, můžete si jej vychutnat na terase u stanu - krmi o několika chodech naservíruje váš vlastní číšník.

Kolik to stojí:

Třídenní balíček pro dvě osoby s ubytováním, plnou penzí, vybranou masáží, safari programem a dopravou z letiště stojí v závislosti na termínu v přepočtu od 31 000 korun.

Jak se tam dostat:

Na letiště Chiang Rai letí letadlo přímo z thajského hlavního města Bangkoku (75 minut), odtud je to do kempu přibližně 100 kilometrů.

MEZITITULEK: Mountain Camp Mowani, Damaraland, Namibie

Kemp Mowani v horách v oblasti Damaraland (pojmenované po původních obyvatelích, kterým se říkalo Damara) nabízí dvanáct stanů. Luxusně zařízené a vybavené příbytky postavené pod skalnatými útesy zdobí doplňky v jihoafrickém stylu. Výhled z dřevěných teras do divoké hornaté namibijské pouště nabízí neuvěřitelnou podívanou, dojem pohádky doplňuje i dokonalý servis: ke každému ze stanů patří komorník, který se věnuje pouze svým dvěma hostům. V hlavní ložnici naleznete satelitní televizi a špičkové hudební přehrávače - i když sebelepší obraz a zvuk zdaleka nepředčí podívanou, kterou nabízí sama krajina.

Jeden z pokojů slouží jako restaurant pro dva a díky mobilní stěně si jídlo užijete přímo pod hvězdami. Další libůstkou je druhá koupelna (první je samozřejmě přímo v interiéru stanu a splňuje všechna pětihvězdičková očekávání): stojí venku pod širým nebem.

V Namibii, konkrétně v twyfelfonteinském údolí Aba Huab, najdete jednu z nejrozsáhlejších afrických galerií maleb na skále. Většina z nich je starších než 6000 let a patří do fondu namibijského kulturního dědictví. Pro prohlídku údolí Aba Huab si najměte místního průvodce, který vás údolím s několika tisíci malbami provede. Další možností je najmout si průvodce s automobilem a projet pouští, v níž se poměrně snadno dají potkat i pouštní sloni. Pokud se hodláte pouštět do náročnějších sportovních aktivit, vyrazte si pěšky (opět ale s průvodcem) na některou z hor. V případě, že se raději věnujete skutečnému odpočinku, povalujte se v areálu kempu Mowani u bazénů, které jsou vsazeny přímo do skal, a nechte se laskat africkým sluncem.

Kolik to stojí:

Za osobu a noc ve stanu s full servisem zaplatíte v přepočtu od 4800 do 8500 korun, počet dní není omezen.

Jak se tam dostat:

Let z jihoafrického Johannesburgu do namibijského Windhoeku trvá hodinu a půl, přibližně 250 kilometrů dlouhá je cesta z letiště do Damaralandu. Dopravu z letiště do kempu zajistí po dohodě recepce.

MEZITITULEK: Royal Zambezi Lodge, Classic Suites, Zambezi

Zambezi je pro všechny cestovatele především synonymem Davida Livingstona a Viktoriiných vodopádů. Pouhé tři kilometry od ústí řeky Zambezi, na které se vodopády nacházejí, a na pomezí zam-

bijského národního parku najdete další z afrických pětihvězdičkových kempů. Opravdovou divočinu si tu z bezpečné vzdálenosti zažijete zejména za noci, kdy uslyšíte vzdálený řev lvů, ale i během dne, kdy z lehátka na molu pozorujete hrochy koupající se opodál.

Zátočiny řeky Zambezi vytvářejí výjimečný ekosystém, který mimo jiné nabízí i příležitost pro nevídané rybářské zážitky. Pokud nepatříte mezi vášnivé lovce, vydejte se na safari projížďku, během níž uvidíte zebry, buvoly nebo leopardy, případně si vezměte kanoi s průvodcem a vyrazte na projížďku po řece.

Pro opravdový relax je v Royal Zambezi připraveno klasické wellnes centrum s nabídkou masáží, kosmetických a relaxačních procedur, k dispozici je i venkovní vířivka s výhledem na řeku. Přímo do lázně vám barman naservíruje ledové čerstvé smoothie.

Stejně jako u většiny luxusních kempů si večeři lze dopřát v soukromí svého stanu, v tomto případě byste se ale připravili o velkolepý zážitek: ve společné restauraci nazvané Sausage Tree Bar si pod otevřeným nebem vychutnáte šéfkuchařovy lahůdky u dvou velkých otevřených ohňů. U nich můžete zůstat i po večeři a se sklenkou v ruce jen mlčky naslouchat zvukům africké noci a vzpomínat na trempské písničky u táboráků doma. Ostatně pro skleničku tady není daleko, neboť bar z týkového dřeva stojí kolem letitého stromu. Výjimečnou zkušeností je i oběd v buši: můžete si objednat piknikový koš nebo si nechat připravit obvyklé menu.

Kolik to stojí:

Od 5700 korun za noc ve dvoulůžkovém stanu, cena je včetně full servisu, všech nabízených aktivit a transferu z letiště.

Jak se tam dostat:

Z Frankfurtu létá přímá linka do Lusaky, tam vás vyzvedne tým Royal Zambezi, cesta do kempu trvá přibližně hodinu.

MEZITITULEK: Wilson Island, Austrálie

U východního pobřeží Austrálie leží malý ostrůvek, který je součástí Velké korálové bariéry, největšího korálového útesu na světě. Jmenuje se Wilson Island a vypadá jako ráj na zemi. Běžně na něm potkáte nejvzácnější druhy ptactva, ve vodě si zaplavete společně se želvami a nepopsatelný zážitek získáte i při potápění.

Opravdovou krásu dosud nezničené přírody (bariéra je pod ochranou UNESCO, a pobyt na jejích ostrovech proto podléhá mnoha přísným omezením) si vychutnáte v moderních stanech. Ty jsou na ostrově Wilson v několika variantách: od malých pro dvě osoby po stanová apartmá pro dvanáct hostů. Nemějte však obavy, že byste se na malém ostrůvku potkávali s davy turistů: stanů je tu celkem šest, a hostů je tak na ostrově v jednu dobu maximálně třicet dva. Stany, pro dostatečné soukromí rozeseté po celém ostrůvku, jsou zařízeny v minimalistickém stylu a všechny splňují pětihvězdičkový standard.

Na Wilson Island si neužijete žádné organizované zábavy, vše je jen na vaší volbě. Můžete šnorchlovat či plavat v moři anebo jen mlčky zírat na tyrkysové moře - to je podle reakcí hostů to nejlepší kino.

Full servis nabízí The Longhouse, který je centrem nejen restauračním, ale i relaxačním. Kuchyně klade důraz na typická australská jídla z čerstvých potravin, k snídani se servíruje tropický bufet, obědy se podávají na pláži. Tříchodová menu vždy doplňuje vynikající australské víno, přičemž to večerní začíná drinkem na pláži při západu slunce.

Kolik to stojí:

Dvoulůžkový pokoj pro dvě osoby na jednu noc stojí celoročně v přepočtu

13 600 korun. Na ostrově je zakázáno pobývat v průběhu února, protože ptáci mají svou sezonu hnízdění.

Jak se tam dostat:

Z letiště v australském Brisbane přibližně dvě hodiny na letiště Gladstone, odtud vás přepraví tým z kempu buď lodí za šest tisíc korun na osobu, nebo helikoptérou za 12 tisíc na osobu.

MEZITITULEK: Governors' Camp, Keňa

Governors' Camp leží v jedné z nejkrásnějších částí Afriky, přírodní rezervaci Masai Mara, která nepatří mezi největší parky Keni, rozhodně je však jedním z nejznámějších. A Governons' Camp zase náleží mezi průkopníky glampingu. Své služby nabízí zhýčkaným, po safari toužícím turistům již čtyřiatřicátou sezonu a pobíral za ně osm mezinárodních ocenění za kvalitu.

Pod hlavičkou Governons' v Masai Mara působí čtyři kempy. Ten nejluxusnější se jmenuje Il Moran Camp a nabízí směsici starosvětského stylu a dokonalého servisu 21. století. Pokoje ve stanech jsou zařízeny v decentním stylu, občas jej doplňují drobné africké dekorativní předměty. Il Moran se svými pouhými deseti stany na břehu řeky Mara patří mezi nejmenší kempy v rodině Governors. K označení nejluxusnější však jistě pomohl i fakt, že každý z účastníků zájezdu má svého osobního komorníka, který se kdykoli postará o všechno: půjde s vámi na safari, naservíruje vám večeři, vyrazí s vámi na ryby.

Rezervace Masai Mara leží na pahorkatém zeleném území porostlém akáty. V safari jsou běžně k vidění lvi, zebry, antilopy, gepardi nebo žirafy, ovšem za nejzajímavější období se považují měsíce červenec a srpen, kdy přes park migrují tisíce pakoní hřivnatých.

Kolik to stojí:

V Il Moran Camp zaplatíte v přepočtu 9700 korun za osobu a noc ve dvoulůžkovém stanu s full servisem.

Jak se tam dostat:

Z mezinárodního letiště v keňském hlavním městě Nairobi je to do parku Masai Mara přibližně 350 km, možný je pronájem auta přímo na letišti nebo si zde dohodnout cenu s taxikáři.

MEZITITULEK: Rockwater Secret Cove Resort, Kanada

Sunshine Coast je zřejmě nejkrásnější část Britské Kolumbie, provincie ležící na jihozápadě Kanady a na východním břehu úžiny Strait of Georgia.

Mezi stromy na břehu Tichého oceánu se ubytujete ve stanu, z nichž každý má dobře skrytou a soukromí zaručující terasu s výhledem na moře. Stany s dřevěnou konstrukcí o rozloze necelých dvou set metrů čtverečních jsou zařízeny v lehkém stylu a decentních barvách, ze všech bočních stran je možné ochrannou celtu zcela odstranit. Výjimečné jsou i koupelny: vany stojí v rohu místnosti s kamennou podlahou a mají výhled do lesa se staletými stromy. Můžete se tak kochat v naprostém soukromí.

Přestože Rockwater Secret Cove Resort leží na samém pobřeží Pacifiku, najdete v něm i bazény pro případ, že by pro vás oceán byl až příliš divoký. Kromě bazénu je k dispozici také venkovní vířivka. Mezi lázeňské služby poskytované přímo v areálu patří výběr z několika druhů masáží a kosmetických ošetření. Spa centrum najdete na výběžku nad oceánem, stranou od ostatních příbytků a v naprostém klidu.

Snídaně, obědy i večeře se podávají od května do září pod širým nebem, v ostatních měsících v restauraci uprostřed kempu. Kuchyně pracuje výhradně s produkty dosažitelnými přímo v oblasti, menu se tedy skládá zejména z čerstvé zeleniny a mořských ryb. Pokud vás nezaujme nic ze standardního jídelníčku, šéfkuchař Steven Ewing se svým týmem pro vás připraví přesně, na co budete mít chuť.

V kempu se můžete buď ubytovat na libovolný počet dní, nebo si zvolit některý z balíčků služeb, jejichž názvy jsou dostatečně výmluvné: Dobrodružný, Gurmánský, Narozeninový anebo Romantický. Vstup však mají zakázán děti do dvanácti let a domácí zvířata.

Kolik to stojí:

V Rockwater Secret Cover Resort dáte od 7500 korun za dvoulůžkový stan.

Jak se tam dostat:

Z kanadského Vancouveru je to přibližně 250 km autem nebo se můžete za necelých třicet minut letecky přepravit na Sunshine Coast Airport.
Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů