Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ekologické Hnutí Duha tvrdí, že vlastníci lesů v Rakousku a Německu poškozují velkoplošným kácením u státní hranice unikátní pralesy v Národním parku Šumava. Proto podalo oficiální stížnost Evropské komisi proti praktikám vlastníků lesů na rakouské a německé straně Šumavy.

Podkrušnohorský zoopark v Chomutově a Zoo Děčín se spolu s jihlavskou zoo zapojili do programu, který pomáhá návratu divokých koček do volné přírody. Kočky, které tu odchovali, se v těchto dnech stěhují do Národního parku Velká Fatra na Slovensku. Divoké kočky patří mezi kriticky ohrožené druhy a ve střední Evropě byly téměř vyhubeny. Z Česka se jich do volné přírody dostane devět.

Čím dál víc lidí touží po adrenalinových zážitcích a rádi kvůli tomu sáhnou hlouběji do kapes. Někteří jsou přitom ochotni zasvětit do jízdy na terénní motorce či čtyřkolce i svého potomka. Když je zájem, výrobce terénních strojů se dětem přizpůsobí. Horší je, když sami rodiče nerespektují přírodu ani ty, kteří se v ní rekreují ohleduplněji, a pouštějí se i s dětmi tam, kam nemají. Že tím žádný zákon neporušují, je sice pravda, ale horší je, že tím potomkům dávají velmi špatný příklad.

Kaňon Labe bude Národní přírodní rezervací. Bude se ale týkat menšího území, než se původně předpokládalo. Některé přírodně cenné lokality se tak součástí rezervace nestanou. Původně se měl zvláštní režim ochrany přírody týkat rozlohy asi pěti set padesáti hektarů.
Do zmenšené rezervace se nepodařilo začlenit ani některé lokality s jeskyněmi a cennými druhy živočichů. Jejich ochrana bude teď komplikovanější.

Spisovatel a novinář Jaroslav Novák Večerníček podal trestní oznámení na poslance Petra Wolfa a jeho manželku kvůli čerpání dotací z ministerstva životního prostředí. Tvrdí v něm, že poslancova firma UT 2002 zneužívala státní příspěvky a navíc se dopouštěla porušování autorského práva, když bez svolení autorů vykrádala jejich dílo dostupné na internetu. Wolf 22. června opustil poslanecký klub ČSSD i stranu.

Bratr ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) Jiří zahynul v neděli při horolezecké túře v berchtesgadenských Alpách. Zprávu potvrdil servru iDNES.cz sám předseda zelených. Podle televize Nova zahynul Jiří Bursík (52) během slaňování. Ze skály se mu vytrhla skoba, na které visel, a zřítil se z výšky asi padesáti metrů. V horách byl s manželkou.

Podnikáte ve zrevitalizovaném objektu či areálu a jste pyšni na to, jak se vám podařilo stavbu oživit? Můžete se přihlásit do soutěže Brownfield roku, kterou vyhlašuje agentura Czechinvest. Do konce září je možné posílat přihlášky na adresu info@czechinvest.org. Komise hodnotí kvalitu projektu z hlediska regenerace postižené lokality, nového využití objektu, návaznosti na rozvoj území či vlivu na životní prostředí.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů