Pátek, 29. března 2024

Smog olympijské hry neudusil

Smog olympijské hry neudusil
Obyvatelé Pekingu zažívají dlouho nepoznané. Modrou oblohu. Tedy přesněji řečeno, zažívali do středy. Včera už skrápěl ulice dějiště olympijských her vytrvalý hustý déšť. Ani to ale nic nezměnilo na tom, že obyvatelé čínské metropole si užívají nejčistějšího ovzduší za posledních deset let. "Devět z posledních osmnácti dní mělo vynikající kvalitu vzduchu," potvrdil Tu Šao-čung, zástupce ředitele pekingského úřadu pro ochranu životního prostředí. Zbývající dny se podle jeho slov vešly do kategorie "velmi slušná" kvalita ovzduší.

Proměnu ovzduší potvrdil i zástupce Mezinárodního olympijského výboru Arne Ljungqvist. "V posledních dnech byly rozptylové podmínky a čistota vzduchu opravdu velmi dobré. Měření ukázala, že se hodnoty nečistot v ovzduší ustálily pod limity mezinárodních standardů," potvrdil šéf lékařské komise MOV.

Žádné náznaky změny

Konkrétně v Pekingu se průměrný index denního znečištění snížil na hodnotu 56, tedy výrazně níž, než byl loňský průměr s hodnotou 81. "Tohle je nejlepší letní průměr za poslední dekádu," prohlásil Tu Šao-čung. V červenci roku 2006 registroval Peking pouze pět dní s excelentní kvalitou vzduchu, loni v srpnu dokonce jen dva. "Navíc nemáme žádné náznaky, že by měla v nejbližší budoucnosti přijít nějaké změna a problémy s kvalitou ovzduší," uvedl Ljungqvist.

Právě znečištěné ovzduší, smog v kombinaci s horkem a vysokou vlhkostí měly být jedním z největších problémů her v Pekingu. Město ještě v roce 2006 uzavíralo první patnáctku měst s nejvíce znečištěným ovzduším. Ostatně ještě den před zahájením olympiády přikrývala Peking "deka" smogového oparu. A pořadatelé už už sahali k dalším drastickým opatřením, aby co nejlépe vyčistili ovzduší.

Do vylepšení životního prostředí v Pekingu investovala Čína 140 miliard jüanů (zhruba 20 miliard dolarů) - včetně nových linek metra, rekonstrukcí továren za použití nových "čistějších" technologií a zakládání nových městských parků. Na nedostatek zeleně si současný Peking skutečně nemůže stěžovat. Přesto k očekávanému zlepšení čistoty ovzduší nedošlo. I proto pořadatelé her sáhli k dalším krokům - omezení provozu aut, uzavření provozu v řadě továren a zastavení mnoha velkých staveb. Pomohlo i počasí. Déšť a vítr hned v úvodu olympiády významně pomohl pročistit vzduch nad metropolí.

Smog? A kde?

Smogová hrozba tak dění na hrách nijak nepoznamenala. Potvrzují to i samotní sportovci. "Byl jsem tady loni v září a smog byl nejen vidět, ale i cítit. Teď je pryč. Pořadatelé odvedli dobrou práci," prohlásil Novozélanďan Mahe Drysdale, třetí ze závodu skifařů. "Smog? To není problém. Horší je to s extrémní vlhkostí," přidal svůj názor Španěl Rafael Nadal, vítěz tenisové dvouhry.

Držitel nejlepšího světového času v maratonu Haile Gebrselassie z Etiopie se několik měsíců před olympiádou vzdal účasti na nejdelší běžecké trati především kvůli smogu. V Pekingu proto startoval jen na desítce a svého rozhodnutí litoval. "Byl jsem tu v únoru a neviděl jsem modré nebe. Jenže od té doby, co jsem přijel, je všechno perfektní. Překvapilo mě to," přiznal pětatřicetiletý dvojnásobný olympijský vítěz, který trpí astmatem. "Udržet takhle čistý vzduch je fantastické. Skvělé pro všechny sportovce," dodal Gebrselassie.

Bez problémů i po hrách

Otazníkem zůstává, jak dlouho po skončení olympijských her ještě modrá obloha nad Pekingem vydrží. "Úspěch olympijského experimentu je pro nás závazkem zachovat modré nebe jako normu. Opatření pro olympiádu se musí stát základem pro to, aby se životní prostředí v Pekingu zlepšovalo i po hrách," prohlásil Tu Šao-čung. Pár dní po olympiádě nejspíš vydrží "i tak nějak samospádem". Předpověď počasí je totiž příznivá. "V příštích dnech by mělo napomáhat rozptylu nečistot. Kvalita ovzduší zůstane na standardu, který byl stanoven pro olympijské hry," potvrdil ředitel pekingského meteorologického centra Kuo Chu.

Peking se stal obří laboratoří. Skupina vědců pod vedením týmu z Kalifornské univerzity v San Diegu zkoumá už několik týdnů, jak se přijatá opatření odrážejí na obsahu emisí v ovzduší a jaké mají dopady na změny klimatu. Obyvatelé Pekingu si na experimenty nepotrpí. Byť včera byla obloha schovaná za dešťovými mraky, bylo ovzduší bez nečistot doslova závanem čistého vzduchu. A jak někteří přiznali, mohou zase spát u otevřených oken bez rizika, že ráno bude jejich ložnice plná prachu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů