Pátek, 19. dubna 2024

Stavební suť z demolice odchodního domu Ještěd v Liberci se dostala na nelegální skládku

Stavební suť z demolice odchodního domu Ještěd v Liberci se dostala na nelegální skládku

Liberec - Jednou z nejnákladnějších staveb v centru Liberce se stalo obchodní centrum Forum za téměř jednu miliardu korun. Ustoupit mu musí bývalý obchodní dům Ještěd. Odpady z jeho částečné demolice ale skončily nelegálně na pozemku v libereckém Vesci. Podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) se provinila jak firma, která se odpadu nelegálně zbavila, tak i nájemce pozemku, který od ní suť převzal. V případu už padly pokuty za 260 tisíc korun.

Vedoucí oddělení nakládání s odpady z ČIŽP v Liberci Danuše Hrázská informovala, že byly narušeny odtokové poměry Doubského potoka, v rozporu s ochranou přírody byly zasypány některé stromy a z hlediska odpadů šlo prý o zařízení, které nebylo povolené. Stavební firma Klement, která odpady do Vesce navezla, dostala od inspekce 200tisícovou pokutu.

Další pokutu, 60 tisíc korun, dostal nájemce pozemku Josef Ďuroška, který odpad převzal. Neměl totiž řádná povolení. Vinu ale odmítá. Prý se i on stal obětí podvodu, když mu majitelé parcely lhali. Podle inspektorů podobných případů přibývá. Stále více stavebních firem se snaží zbavit odpadů nelegální cestou. S tím souhlasí i Danuše Hrázská: "Je tu docela rozvinutá stavební činnost, bývá to teď docela časté."

Pokud stavební suť nezmizí z pozemku do konce října, hrozí nájemci až milionová sankce.

Nelegální skládka

Nelegální skládka
Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů