Káva z virtuální vody bere přírodě desítky litrů tekutiny
Stockholm – Vodou nesmyslně plýtváme na každém kroku. Leckdy si to vůbec neuvědomujeme.
Jeden hrneček kávy = 140 litrů vody, jedno kilo hovězího masa dokonce 16 tisíc litrů. Přijde vám to jako nesmysl? Nikoli.
Vědci vodě, o které víme, ale i zároveň si její existenci plně neuvědomujeme, začali říkat „virtuální voda“. Prestižní cenu Mezinárodního institutu vody za projekt „virtuální“ životadárné tekutiny dokonce tento týden dostal ve Stockholmu Brit John Anthony Allan.
Vymyslel totiž způsob, jak vypočítat, kolik litrů vody se spotřebuje při výrobě jakéhokoli výrobku. Na výrobu jednoho hamburgeru je potřeba 2400 litrů, na jeden kilogram hovězího masa sedmkrát tolik.
Naproti tomu na kilogram brambor stačí jen 900 litrů vody. Vegetariáni tak ve skutečnosti spotřebovávají z přírody méně tekutiny než lidé, kteří jí maso.
Samotný Allan bere podle agentury DPA své zjištění vážně, a tak se sám stal vegetariánem.
Spočítal i to, že za jedním šálkem kávy nejsou jen „dvě deci“ vody, ale celých 140 litrů potřebných na růst kávovníku, sběr úrody, balení kávy i dodání skrze obchody až k samotnému milovníkovi tohoto nápoje. Ve skutečnosti tak za jedním šálkem stojí celá nádrž vody.
Na Světovém dni vody, kde londýnský profesor tuto obdobu Nobelovy ceny a v přepočtu tři a půl milionu korun dostal, se už od 90. let řeší, jak zabránit plýtvání čím dál vzácnější tekutinou.
Ohromné množství se ztrácí splachováním toalet, sprchováním nebo praním v pračkách po celém světě.
Allan však pojal problém nedostatku vody mnohem komplexněji.
„Výroba potravin představuje 80 až 90 procent spotřeby vody,“ dodal profesor. Jednoho dne by se podle něj množství spotřebované „virtuální vody“ mohlo podobně jako množství tuků nebo cukru objevovat přímo na obalech výrobků.
Po potravinových firmách a obchodních řetězcích institut chce, aby samy začaly vyhodnocovat, kolik vody vyplýtvají, a tedy jaká je jejich virtuální spotřeba.