Čtvrtek, 25. dubna 2024

Plastová okna bez olova a kadmia

Plastová okna bez olova a kadmia

Je důležité, aby každý ve svém zájmu a podle svých možností přispěl k ochraně svého zdraví a životního prostředí. Celý svět se snaží odstranit z životního prostředí škodlivé prvky a jejich sloučeniny, jako např. rakovinotvorné – azbest a těžké kovy.

Olovo je těžký kov. Olovo patří zcela jistě mezi toxické prvky. Toxicita olova je zvláště významná pro dětský organismus. Trvalá expozice dětského organismu i nízkými dávkami olova je příčinou zpomalení duševního vývoje a nepříznivých změn v chování. Muži, kteří jsou vystaveni působení olova, mohou být ohroženi neplodností. Olovo se po vniknutí do organismu ukládá hlavně v kostech, krvi, játrech a slezině. Otrava olovem může vyvolat neschopnost koncentrace a učení, poruchu krvetvorby, leukémii, orgánové poškození. Nejvíce citlivé na olovo jsou těhotné ženy a malé děti. I stopy olova v okolním prostředí mohou vést při trvalém působení na organismu k následným těžkým onemocněním, protože olovo se v těle kumuluje a vylučuje se jen obtížně.

Teď přišla řada na olovo a kadmium obsažené v plastových profilech okenních rámů a křídel.

Málokdo ví, že běžné plastové okno o rozměrech 150/150cm obsahuje 410g čistého olova.

V USA a Kanadě je nepřípustný obsah olova v plastových oknech již více než 20 let.

Evropská komise v roce 1997 zadala pěti evropským výzkumným ústavům analýzu problému působení PVC na životní prostředí a lidské zdraví. Výsledek byl publikován v dokumentu nazvaném „Zelená kniha PVC“. Jedinou, tímto dokumentem doporučenou technologií je výroba PVC bez použití přísad olova a kadmia, které jsou životu nebezpečné a nejvíce ohrožují životní prostředí.

Na základě tohoto doporučení vznikla iniciativa VINYL 2010, která sdružuje přední evropské výrobce PVC. Členové sdružení VINYL 2010 se zavázali do roku 2010 omezit použití olova a kadmia na poloviční hodnoty v porovnání s rokem 2000 a v roce 2015 absolutně vyloučit olovo a kadmium z výrobního procesu PVC.

Profily GL SYSTEM již dnes nabízejí to, co řada evropských výrobců slibuje až v roce 2015. Všechny profily GL SYSTEM jsou vyráběny ekologickou formou bez přísad olova a kadmia. Tyto škodlivé látky byly ve výrobě nahrazeny velmi šetrnými, a pro lidské zdraví fyziologicky nezávadnými prvky zinkem a kalciem.

Profily GL SYSTEM nevylučují žádné škodlivé látky, čímž jsou obzvláště vhodné pro alergiky a astmatiky. Profily GL SYSTÉM jsou 100% recyklovatelné.

Chcete-li mít jistotu, že si pořizujete skutečně plastová okna bez olova a kadmia, vyžadujte předložení certifikátu, který nepřítomnost těchto prvků prokazuje.

Autor: PROFIPLAST, spol. s r.o. – plast.eu
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů