Pátek, 19. dubna 2024

Naučná stezka ukáže, jak se vyrábí pitná voda

Naučná stezka ukáže, jak se vyrábí pitná voda

Liberec - Naučnou stezku věnovanou vodárenství, konkrétně výrobě pitné vody, připravila v areálu úpravny vody Bedřichov Severočeská vodárenská společnost (SVS). Na dvanácti cedulích se mohou návštěvníci vodárny i okolní přírody dozvědět více o procesu přeměny surové vody ve vodu pitnou. Jedná se o první projekt tohoto typu v regionu.

„Jde o první naučnou stezku SVS v rámci Libereckého kraje. Pro umístění naučných panelů věnovaných výrobě pitné vody nebo čištění odpadních vod zpravidla využíváme existující cyklostezky nebo turistické trasy v okolí našich vodárenských objektů. Tentokrát je naučná stezka umístěná podél oplocení areálu úpravny vody,“ uvedl Petr Skokan, předseda představenstva SVS.

Panely s informacemi mají informovat všechny návštěvníky lesa. „Cedule ukazují jednotlivé procesy, kdy se ze surové vody z vodní nádrže stává pitná voda,“ vysvětlila Dagmar Haltmarová, tisková mluvčí SVS.

Dvanáct stojanů s tématikou výroby pitné vody je umístěno podél oplocení areálu úpravny vody Bedřichov, která zásobuje pitnou vodou Liberec. Jsou v oboustranném provedení, takže jsou čitelné jak pro kolemjdoucí turisty, tak zevnitř pro návštěvníky úpravny vody. To se zdá na první pohled velmi šikovné.

Horší je ovšem samotné umístění cedulí. Jak redaktoři Deníku přímo v terénu zjistili, cedule s informacemi jso těžko přístupné a velmi nenápadné, takže si jich kolemjdoucí lidé nemusejí vůbec všimnout. Kdo se chce k cedulím podívat, musí překonat strouhu a vylézt na mez. Tady se může na cedule podívat, ale jen přes plot. Kolem stezky je vysekaná tráva a kdo chce, může se k informacím dostat. Prostor stezky ale rozhodně není ideálně vyřešen.

Ne zcela perfektní umístění informačních panelů připouští i společnost SVS. „Bohužel se nám nepodařilo jiné umístění tak, aby byla stezka na našem pozemku. Původní záměr byl jiný, ale museli jsme brát ohled na to, že v okolí stezky je chráněná krajinná oblast,“ vysvětlila Dagmar Haltmarová.

Příroda je v tomto případě na prvním místě. Proto SVS zvolila takové umístění panelů naučné stezky podél oplocení v rámci areálu úpravny vody, které skutečně nijak nenarušuje prostor CHKO Jizerské hory.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů