Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Klubové setkání Hospodářské komory. O možnostech získání dotace z Operačního programu životní prostředí se mohou podnikatelé dozvědět na setkání, které pořádá 28. srpna Hospodářská komora ČR. Akce se koná ve Freyově ulici 27 v Praze 9. Kontakt: akce@komora.cz.

Ministerstvo životního prostředí pořádá pracovní semináře, věnované problematice programu LIFE . Součástí programu budou i prezentace věnované Revolvingovému fondu MŽP a možnosti čerpat podporu ze státního rozpočtu pro předkládané žádosti v rámci programu LIFE . Semináře jsou určeny zejména předkladatelům žádostí o dotace. Jednání budou koncipována tak, aby byla v maximální míře flexibilní a vyhovovala účastníkům semináře.
http://www.mzp.cz/__C1256D3D006B1934.nsf/$pid/MZPMKFR1AU0S/$FILE/Termin_pracovnich_seminaru_LIFE .pdf

Automobilky mají stále ještě daleko k naplnění emisních cílů, které chce v blízké budoucnosti stanovit unie. EU si představuje, že v roce 2012 by nesměla průměrná úroveň emisí u nově vyrobených automobilů přesáhnout hranici 130 gramů oxidu uhličitého na kilometr. Za celý loňský rok však automobilky snížily úroveň škodlivin jen o 1,7 procenta, tedy ze 160 g/km na 158 g/km. Vyplývá to z nové studie bruselské ekologické organizace Transport and Environment.
Poměrně překvapivý je údaj, že boj s emisemi CO2, které jsou z velké části zodpovědné za globální klimatické změny, zatím nejúspěšněji vedou německé automobilky. Studie neobsahuje data za Škodu Auto, ale podle Centra pro dopravu a energetiku snížila emise za poslední rok ze 150 na 148 g/km.

Čínský Zákon o recyklaci bude přejmenován na Zákon o stimulaci recyklace. Nový návrh zákona bude po třetí projednán zákonodárným orgánem 25. srpna.
Podle návrhu zákona bude Čína v budoucnosti nejen věnovat velkou pozornost využití recyklovaného odpadu, ale i úsporám energie a zdrojů. V návrhu zákona se uvádí, že čínská vláda předloží návrh politiky využívání vody, elektřiny, zemního plynu a dalších zdrojů, která bude šetřit energii. Místní vlády musí předložit plán o recyklaci na základě stavu místních zdrojů a prostředí. Kromě tohoto návrhu zákona bude také připravena zpráva o chemickém průmyslu, výrobě papíru a dalších průmyslových podnicích s vysokým využití energetiky.

Občanská sdružení by v budoucnu neměla mít právo účastnit se stavebních řízení podle stavebního zákona. Zůstat jim však má právo účastnit se územního řízení. Účast jim dosud umožňovalo ustanovení zákona o ochraně přírody a krajiny, které chce ale novelizovat skupina čtyř poslanců. Tvoří ji bývalí poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka, Karel Sehoř (ODS) a bývalý ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL). Ministerstvo životního prostředí s jejich iniciativou zásadně nesouhlasí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů