Čtvrtek, 28. března 2024

Americký gigant koupil partnera Setuzy

Americký gigant koupil partnera Setuzy

- Firma ADM, světový lídr ve zpracování obilí, se zajímá o český trh

- Koupila už část německé Campy, v níž má peníze i Setuza

Byznys s biopalivy ve střední Evropě se možná otřese v základech. A tuzemský lídr trhu, ústecká Setuza, je svým způsobem při tom.

Největší světový zpracovatel obilnin a výrobce biopaliv, americká společnost ADM, potvrdila vstup do německé firmy Campa. Právě s ní spolupracuje Setuza, a dokonce v Campě může mít i majetkový podíl.

"Poloha Campy u Dunaje, blízko trhu Česka, Slovenska a Maďarska, nám nabízí skvělé příležitosti," netají se přitom ambicemi v regionu šéf ADM Europe Joe Taets na webových stránkách firmy.

ADM je gigant s ročním obratem v přepočtu přes jeden bilion korun, zaměstnávající na 27 tisíc lidí. Kvůli dopravě obilí si pořídil i vlastní rejdařství.

Campa v úzkých

V USA mají biopaliva stále zelenou. ADM má tak silný vliv, že je dokonce považována za významného "sponzora" Baraka Obamy, vážného kandidáta na prezidentský post.

K vstupu na středoevropský trh využívají nyní Američané toho, že na starém kontinentu se boom biopaliv zadrhl. Právě v Německu krachuje řada firem, a do potíží se letos dostala i Campa. Musela veřejně oznámit, že je bez peněz, a hledat řešení.

"ADM koupila náš podnik ve Straubingu. O prodeji druhé části naší společnosti v Ochsenfurtu se ještě stále jedná," potvrdil HN obchodní manažer Campy René van der Poel.

A jak do hry vstupuje Setuza? To zatím vedení české firmy tutlá. Vztahy s Campou jsou ovšem dost spletité.

Podíl, nebo pohledávka?

Ještě loni se zdálo vše jasné. Setuza unikla ze spárů exekuce, do níž ji zavlekl její "neoficiální" původní vlastník - podnikatel Tomáš Pitr.

K obnově Setuzy se pak spojil triumvirát Campa, PPF Investments a Via Chem Group - majoritní vlastník prosperující chemičky Spolchemie. Vznikla i společná firma Campaspol.

Už po několika měsících však z transakce vycouvali investoři z PPF Investments. A před nedávnem dokonce mediální zástupce Via Chemu Jan Sotona překvapivě oznámil: "Německá společnost Campa neměla v Setuze ani Campaspolu nikdy žádný podíl, původní dohoda o majetkovém propojení se nikdy nenaplnila." Šéf Setuzy (a zároveň Spolchemie) Martin Procházka k tomu dodal, že firma Spolchemie drží zhruba dvacet procent akcií Campy.

Nyní ovšem není jisté ani tohle. "Vede se teď právní spor o to, jestli má Spolchemie skutečně majetkový podíl v Campě, nebo jde jen o dluh Campy vůči Spolchemii. K převzetí akcií Campy firmou Spolchemie totiž nedošlo," řekl včera Sotona bez dalších podrobností. Těžko dnes odhadnout, zda a jak se Setuza zúčastní předpokládané expanze ADM na středoevropské trhy. ADM, plným názvem Archer Daniels Midland, své další plány zatím blíž nekomentuje. Van der Poel za Campu také ne.

Samotná Setuza teď podle své mluvčí Marie Logrové jede zhruba na polovinu kapacit, které má na výrobu suroviny pro bionaftu z řepky. Zatímco původně podnikatelé předpokládali, že díky Campě získá Setuza odbytiště i v Německu, nyní dodává produkci jen na domácí trh. A naopak biopaliva z Německa se podle Logrové hrnou do Česka.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů