Pátek, 26. dubna 2024

Vojáci se nadýchali směsi na likvidaci lesního plevele

Vojáci se nadýchali směsi na likvidaci lesního plevele

Výpary směsi na hubení lesního plevele se nadýchalo osm vojáků, kteří pak strávili noc ze středy na čtvrtek na jednotce intenzivní péče havlíčkobrodské nemocnice. K události došlo ve středu odpoledne při pyrotechnické sanaci bývalého vojenského prostoru v Bílku u Chotěboře, když během prací našel jeden z vojáků bednu se sedmi kameninovými láhvemi s neznámou tekutinou.

Složení látky odhalila čtvrteční analýza v laboratoři hasičského záchranného sboru. „V láhvích byla směs tetralinu a herbicidu Velpar, která se kdysi používala k hubení lesního plevele,“ informovala ve čtvrtek dopoledne Jana Růžičková z tiskového oddělení generálního štábu Armády České republiky.

„Nejedná se o žádnou otravnou látku, ale vzhledem k tomu, že jsme po jejím nálezu neznali její složení, zajistili jsme hospitalizaci pro osm vojáků, kteří s látkou přišli do styku,“ dodala.

Vojenští chemici z Liberce pak prověřili okolí nálezu, uskutečnili rozbor vzorků a potvrdili, že terén zamořený není. „Specialisté zjistili, že se nejedná o látku škodlivou, která by vyžadovala speciální asanaci či dekontaminaci,“ doplnila závěry zjištění z vojenského prostoru u Bílku Růžičková.

Vojáci byli hospitalizováni v nemocnici do čtvrtka, kdy byli propuštěni bez zdravotních problémů. 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů