Čtvrtek, 28. března 2024

Kam s ním? Řeč je o bioodpadu a jeho likvidaci

Kam s ním? Řeč je o bioodpadu a jeho likvidaci

Kolínsko - Města by měla od nového roku umožňovat likvidaci bioodpadu. Jsou už nějaké zkušenosti?

V současné době jsou k dispozici pro třídění odpadu speciální kontejnery na sklo, papír, plast a kartony. To by se ale od příštího roku mělo změnit. Města by měla mít za povinnost umožnit lidem třídění i takzvaného bioodpadu. Český Brod systém zpracování biologického odpadu zavedl už nyní.

,,Domácnosti v městské části obce Liblicích jsme vybavili kompostéry. Během uplynulého roku, kdy byl systém uveden do praxe, se výrazně snížilo množství komunálního odpadu,“ popsala zkušenosti s metodou Ilona Tučímová z Odboru životního prostředí města Český Brod.

,,Rovněž jsme pořídili štěpkovače na zpracování bioodpadu, který se následně využil k parkovým a jiným venkovním úpravám. V budoucnu bychom chtěli projekt aplikovat na celé město,“ dodala.

Český Brod není jediným městem, kde se o ekologičtější způsob zpracování odpadu pokoušejí. V Kolíně mohou občané vyhazovat biodpad již na osmi sběrných místech.

A proč je bioodpad problém? Je to téměř veškerý odpad, kterého se zbavujeme ve svých domácnostech. Hlavně jde o potraviny, papír, látky z přírodních materiálů a zbytkový materiál ze zahrádek. Nepříjemný je zejména zápach, který rozkladem bioodpadu vzniká. Způsobuje ho plyn methan. Ten je za normální teploty bez zápachu, ale při vyšších teplotách, zejména v létě, nepříjemně zapáchá. Mimoto je také jedním z hlavních faktorů, které způsobují skleníkový efekt.

V celém Česku se vyhodí kolem osmi milionů tun biologického odpadu ročně. Využít ho lze přitom například k výrobě kompostu nebo tepla.
Tříděním bioodpadu by se snížil také zápach kolem kontejnerů. Speciální kontejnery mají totiž ve spodní části umístěný rošt, který rozkladným procesům do určité míry zabraňuje. Kromě nových kontejnerů, by se měly zřídit také speciální kompostárny a bioplynové stanice. V čem je ale dopad nového zákona negativní, je to, že lidé budou muset sáhnout hlouběji do svých peněženek. Poplatky ,,za popelnice“, které dosud nepřevyšují pět set korun, se mají o něco zvýšit.

Kristina Lachmanová

Zdroj:Kolínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů