Pátek, 29. března 2024

Plyn zdraží všem - nejvíc firmám

Plyn zdraží všem - nejvíc firmám

- Podniky i domácnosti zaplatí za plyn od října o desetinu víc

- Hospodářská komora vyzvala k regulaci cen energií

Lidé i firmy si budou muset od října znovu utáhnout opasky. Plynaři totiž přišli se začátkem topné sezony s dalším výrazným zdražením.

Za plyn si nejvíce připlatí středně velké firmy. A na úplně nejvyšší cenový skok se musejí připravit podniky na severní Moravě, kde ceny vzrostou o 12,8 procenta.

Domácnosti, které berou plyn od některé z firem největšího prodejce v Česku RWE, zaplatí v průměru o 10,4 procenta více. Vytápění rodinného domku tak vyjde každý měsíc o 349 korun dráž.

Letos navíc nejde o první zdražení. České firmy se při počítání nákladů musejí smířit s tím, že jen od ledna se základní cena plynu zvedla o 30 procent.

Kdyby cena zůstala stejná jako v loňském 4. čtvrtletí, zaplatila by například společnost s roční spotřebou 2500 megawattů, která má plyn od skupiny RWE, podle propočtů HN o 373 608 korun bez DPH méně. Za tyto peníze by mohla firma zaměstnat dva pracovníky se zhruba průměrným platem.

Výrazné zdražení zemního plynu už vyvolalo první silnou odezvu. Hospodářská komora v pátek vyzvala k zavedení regulace, která by nekontrolovatelný růst cen zastavila.

"Zdražování energií již nyní výrazně ovlivňuje konkurenceschopnost českého průmyslu," říká viceprezident komory Pavel Bartoš. Trh v energetice prý nefunguje tak, jak by měl.

Se začátkem topné sezony zdražují všichni tři velcí dodavatelé. S vyššími cenami se tedy budou muset vyrovnat nejen zákazníci skupiny RWE. Jihočeské domácnosti zaplatí za plyn od skupiny E.ON o pět procent víc, Pražská plynárenská zdraží o 9,3 procenta.

"Záleží na každém obchodníkovi, do jaké míry promítne všechny vlivy do konečné ceny pro domácnosti," říká generální sekretář České plynárenské unie Josef Kastl. Například E.ON promítl drahou ropu, od níž se cena plynu odvozuje, už v červenci, když zdražil o 15 procent. RWE a pražští plynaři tehdy zvedali ceny "jen" o necelých deset procent.

Zdražení se nevyhne ani největším podnikům. Ceny se jim mění každý měsíc, plynaři ale vycházejí z obdobného vzorce jako u menších odběratelů.

Plynaři shodně argumentují vysokými cenami ropy. Navíc tvrdí, že domácím odběratelům už nepomáhá silná koruna.

Jenže ceny ropy už dávno ze svých rekordních úrovní sestoupily. Zatímco na začátku července stál barel skoro 150 dolarů, nyní je k mání o víc než 30 dolarů levněji. A koruna má k dolaru stále o poznání výhodnější kurz než před rokem.

Cenový skok zemního plynu podle komory nejvíce ovlivní podnikatele v gastronomii a ve službách. Většina z nich ale nemá příliš možností, kam od plynu utéct. Pokud by totiž používali k topení elektřinu, vyšlo by je to na větší peníze. Krátkodobě by jim mohl ušetřit přechod na uhlí, který je nyní z pevných paliv nejlevnější. Jeho cenu ale bude ve stále větší míře zatěžovat ekologická daň.

Jedinou možností tak zůstávají úspory. "V poslední době roste zájem o úspory energií zejména zateplením budov," říká Jan Truxa z poradenského centra Ekowatt.

Větší možnost volby způsobu vytápění mají domácnosti, především na venkově. Například dřevo nebo dřevní štěpka vyjde ve srovnání s plynem na méně než polovinu. O něco levnější je zatím i uhlí.

Ceny se budou znovu měnit od ledna. RWE tvrdí, že nynější pokles cen ropy je "příslibem do budoucna". Pokud se povede dobře české koruně, mohl by plyn i zlevnit. Ostatně nebylo by to poprvé. I když mnoho lidí tomu stejně nejspíš nevěří.


O kolik zdraží plyn (od října, v procentech)
společnost domácnost maloodběr (živnostníci) střední odběr (střední firmy)
Jihomoravská plynárenská (RWE) 10,2 10,6 11,2
:Severomoravská plynárenská (RWE) 11,7 12,4 12,8
Východočeská plynárenská (RWE) 10,3 10,8 11,4
Středočeská plynárenská (RWE) 10,1 10,6 11,1
Západočeská plynárenská (RWE) 10,0 10,8 11,3
:Severočeská plynárenská (RWE) 10,1 10,9 11,5
E.ON (Jižní Čechy) 5,0* 5,0* -**
Pražská plynárenská 9,3 10,0 11,1
Pozn.: * E.ON nerozlišuje kategorie domácnosti a maloodběr, ** cenu středního odběru dosud neupřesnil.
Zdroj: plynárenské společnosti

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů