Čtvrtek, 28. března 2024

Ke krajskému soudu opět zamíří provozovatel libčanské skládky

Ke krajskému soudu opět zamíří provozovatel libčanské skládky

Hradec Králové - Před krajským soudem v úterý znovu stane osmatřicetiletý podnikatel Václav Etlík, kterého stejný soud v říjnu loňského roku poslal do vězení na 6,5 roku za spáchání trestného činu obecné ohrožení. Také mu přikázal zaplatit 7,5 milionu korun za náklady spojené s likvidací skladu.

Vrchní soud však verdikt zrušil a vrátil případ krajskému soudu k doplnění dokazování. Nové hlavní líčení začalo letos v polovně července a bylo odročeno na začátek září.

Etlík podle obžaloby nelegálně skladoval v Libčanech na Královéhradecku asi 600 tun toxických látek. Experti našli v areálu také velmi hořlavé látky i výbušniny. Pracovníkům skladu a zhruba osmi stům obyvatel Libčan hrozila v případě chemické reakce látek v krajním případě i smrt. Policisté skládku objevili v dubnu 2006. Likvidace nebezpečného odpadu stála daňové poplatníky téměř 37 milionů korun. Peníze vymáhá po Etlíkovi soudní cestou královéhradecký krajský úřad.

Před krajským soudem v polovině letošního července vypovídal znovu jak soudní znalec z oboru chemie, tak i sám obžalovaný. „Jde o politicky vykonstruovanou záležitost,“ uvedl tehdy Etlík během přestávky. Pokračování odročeného hlavního líčení je naplánováno na úterý a středu.

Zdroj:Chrudimský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů