Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vodáci splouvají Berounku, plzeňská radnice to však vidí jinak

Vodáci splouvají Berounku, plzeňská radnice to však vidí jinak

Plzeň - Kuriózní záležitostí se už delší dobu zabývá plzeňské zastupitelstvo. Chce přejmenovat řeku Berounku na Mži, protože v historii se tak řeka opravdu jmenovala. O věci se zatím diskutuje, radnice by se k historickému názvu ráda vrátila, konečné slovo však musí říct vodohospodářský úřad.

Vodáci splouvají Berounku, ale plzeňská radnice to vidí jinak. Podle ní pádlují po Mži, protože tak tomu bývalo kdysi. Primátor Plzně Pavel Rödl (ODS) uvedl, že Plzní odjakživa protékala Mže a město nevidí jediný důvod, proč by tudy měla téct jiná řeka. Náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík (KDU-ČSL) dodal, že se jedná o produkt padesátých let, kdy došlo ke zjednodušení. Nad Berounkou jsou však obce, které stále nesou název nade Mží. Plzeňské zastupitelstvo odhlasovalo, že udělá všechno proto, aby Berounka byla znovu Mží. Přinejmenším až do Berouna, z Berouna dál už je to plzeňské radnici jedno. Náměstek Náhlík doplnil, že do Prahy Berounka teče z Berouna, ale není nutné, aby tekla z Plzně.

Od soutoku Mže a Radbuzy se dál řeka jmenuje Berounka. O radničních snahách směrem k přejmenování Berounky většina Plzeňanů ví, ale v názorech se liší. Někteří souhlasí, protože historie by se měla dodržovat, jiní si myslí, že si lidé již zvykli a k čemu tedy změna. V každém případě by se potřebné peníze daly využít jinak.

Podle radnice ve sporu o název řeky nejde o nic jiného než o princip. "Řeka Mže se postupně od konce jejího toku přejmenovává na Berounku a radnice ani neví proč," prohlásil primátor Rödl. Ředitel povodí Vltavy, závod Berounka Miloň Kučera však nesouhlasí. Přejmenování by znamenalo přetištění všech map, všech názvů a některé organizace by musely měnit své jméno.

Poslední slovo bude mít státní vodohospodářský úřad.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů