Pátek, 19. dubna 2024

Bursík má eso: omezí kamiony

Bursík má eso: omezí kamiony

- Vláda zřejmě omezí jízdy kamionů

- Předseda zelených Martin Bursík získává body před sjezdem

Nejlepší doba na prosazení zákazu jízdy kamionů je právě teď, před sjezdem Strany zelených. Určitě pro ministra životního prostředí Martina Bursíka.

Ministr Bursík včera oznámil, že se dohodl s premiérem Mirkem Topolánkem na omezení jízd kamionů. Přitom ještě před dvěma měsíci Topolánek dopravcům naopak sliboval uvolnění zákazů jízd o víkendech.

Bursík včera odmítl prozradit podrobnosti nové dohody. Podle informací HN obsahuje jeho návrh zákaz pátečních a nedělních jízd kamionů. Řidiči nákladních vozidel by ale za volant mohli usednout v sobotu a dopravci by na oplátku získali slevu na mýtném.

Nynější vyhláška zakazuje kamionům jízdu během letních prázdnin v pátek večer a v sobotu dopoledne. Po celý rok platí pro kamiony zákaz v neděli od třinácti do dvaadvaceti hodin.

O celé věci dnes bude jednat vláda a podle dostupných informací by ministři měli Bursíkův návrh odsouhlasit.

"Nějaká dohoda se přiblížila a nějaká z variant na vládě projde," řekl včera ministr dopravy Aleš Řebíček, který se dříve snažil zachovat alespoň současný stav omezení pro kamiony.

Bursíkův tah

Bursíka čeká už za tři dny volební sjezd jeho strany. A jeho oponenti považují dohodu o kamionech za jeho snahu získat u zelených větší podporu.

I premiér Topolánek má podle nich na Bursíkově setrvání v čele strany zájem. Předseda zelených totiž pohrozil, že pokud svůj post znovu neobhájí, odejde z vlády. "Stoprocentně chce pan Bursík získat hlasy pro sobotní sjezd," uvedla zelená poslankyně Věra Jakubková.

Do sněmovny předložila již před časem vlastní návrh, má ale jen malou šanci na úspěch. Je přísnější než Bursíkův a znamenal by úplný víkendový zákaz jízdy kamionů. "Podle mých informací projde návrh pana Bursíka vládou, získá trumf před volbou předsedy, ale následně jej ve Sněmovně poslanci stejně neschválí," míní Věra Jakubková.

Podobně hovoří i Bursíkova protikandidátka Dana Kuchtová. "Zatím to byly pouze sliby, které se nepodařilo nikdy naplnit. Na návrhu bychom měli pracovat všichni společně," řekla.

Dopravci protestují

Šéfové přepravních firem nechtějí na Bursíkův návrh přistoupit. Zpráva o dohodě je rozčílila.

"Česká silniční doprava nemůže být hračkou v rukou jednoho ambiciózního politika," pustil se včera do Bursíka zástupce Sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Dopravci se zlobí, že s nimi premiér před schůzí vlády nejednal. Podnikatelé se ale nespokojili jen s výtkami, zahájili kampaň v médiích. Otiskují plakáty s argumenty proti zákazu pátečních jízd. Uvádí se v nich mimo jiné, že v čase zákazu zavinily kamiony za celý loňský rok jen 17 nehod.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů