Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Více než třetinu výdajů státního rozpočtu spotřebuje v příštím roce ministerstvo práce a sociálních věcí. Téměř 463 miliard korun. A největší nárůst výdajů o 130 procent by mělo mít kvůli spolufinancování projektů z EU ministerstvo životního prostředí.

Správa národního parku Šumava zakázala sjíždění horního toku Vltavy nad Lipnem. V řece teče málo vody, a hladina Vltavy tak klesla pod mezní limit 45 centimetrů pro splouvání. Oblíbená trasa je pro vodáky uzavřena v úseku z Lenory k mostu u Pěkné až do odvolání. Třiadvacetikilometrový úsek Teplé Vltavy se uzavřel letos poprvé. Loni se tak stalo dvakrát, na začátku a na konci srpna. Aktuální stav lidé zjistí v informačním středisku ve Stožci na telefonním čísle 388 335 014 nebo na internetových stránkách parku www.npsumava.cz.

Podle pekingského Úřadu pro ochranu životního prostředí, vyhovovala od 8. do 24. srpna kvalita pekingského ovzduší standardu. Z toho 10 dnů byla kvalita ovzduší na první úrovni. Peking splnil svůj slib.
Podle statistiky se v srpnu škodlivé látky v ovzduší snížily o 45 % a v období olympiády se snížily o 50 %, což byl rekord.
Světová zdravotnická organizace stanovila standard pro tři etapy. Čína jako rozvojová země povede první etapu.

Ústecká Setuza dosáhla v prvním pololetí roku zisku 68 milionů korun. Tržby dosáhly výše 1,108 miliardy korun. Setuza, která je největším výrobcem surovin pro bionaftu v zemi, letos v lednu odvrátila hrozbu konkurzu a nedávno změnila majitele. Firma Via Chem Group totiž prodala svůj stoprocentní podíl ve společnosti Campaspol Holding, která přes další dvě dceřiné společnosti ústeckou Setuzu ovládá. Podle informací ze Sbírky listin tento podíl pravděpodobně skončil v rukou podnikatelů Petra Lísky a Ladislava Žáka.

Je potěšitelné, že v Senátu máme přírodovědecky natolik erudované znalce, že mohou radit, jak postupovat v Národním parku Šumava. Jen z hlediska ekologicky-vyšetřovatelského se dopouštějí nespravedlivého obvinění. Pachatelem nynějšího neutěšeného stavu, který rádi nazýváme kalamita, není ani vláda, ani správa Národního parku, ani "ekologisté". Dokonce jím není ani ten ošklivý brouček Ips typographus, ale naši předkové, kteří vysadili smrkovou monokulturu.
Žofínskému pralesu by se to stát nemohlo. Jenže znalci v Senátu sice řekli A (kácet), ale neřekli B: Jak vytvořit přirozený les v rovnováze s klimaticko-zeměpisnými podmínkami? Jak "vysázet" různověký smíšený les s přirozenými patry?

Prvni obcanska solarni elektrarna v Ceske republice uz jede. Koncem srpna ji spustili v Ohrobci, vesnici nekolik kilometru za Prahou. Slunecni panely stoji na zdejsich strechach. Nepatri vsak jednomu investorovi: slozilo se na ne asi tricet lidi.
Akce se inspirovala obdobnymi projekty v cizine. Cisty proud bez exhalaci neni jediny plus. Energetika take prechazi z rukou velkych spolecnosti k mistnim zdrojum a malym, rodinnym firmam. Alespon jednim kousickem. Pritom se ucast vyplati. Kazdy panel stal zhruba 30 000 korun a podilnici maji na 12 let zaruceny ziskovy, kazdorocni vynos.
Podobne zamery lze opakovat i jinde. Vice o solarnich elektrarnach obcanskych, obecnich i firemnich: http://www.solarniliga.cz


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů