Sobota, 20. dubna 2024

Ekologové: Máme projekt na ochranu velkých šelem

Ekologové: Máme projekt na ochranu velkých šelem

Valašsko - Ekologové z Hnutí Duha rozjíždí projekt na ochranu velkých šelem. Vydají nové publikace, uspořádají množství akcí pro veřejnost a zvýší intenzitu vlčích hlídek. A to zdaleka není vše.

Podle posledních odhadů žije v Beskydech patnáct rysů, deset vlků a pět medvědů.

„Stopy rysů jsme nalezli na Smrku, Kněhyni, Travném nebo na hřebenech Vsetínských vrchů a Javorníků,“ přiblížila zooložka Chráněné krajinné oblasti Beskydy Dana Bartošová.

Známky výskytu vlků zaznamenali ochránci přírody v oblasti moravskoslovenského pomezí, i v lokalitách na Bílé a Starých Hamrech a na hřebenech Javorníků.

„Medvědi žijí v odlehlých lesích, aktuálně byli potvrzeni v oblasti Smrku, na Travném a Lysé hoře a v Javorníkách “ řekla Bartošová.

Sčítání dosud prováděli ekologové na počátku března, a to podle stop ve sněhu.

Nyní ale zahájili zoologové z Hnutí Duha mnohem podrobnější zkoumání. Vzorky chlupů a trusu, které naleznou v lese, podrobí analýze DNA.

„Tak zjistíme mnohem přesněji, kolik šelem v horách žije a jestli se zde rozmnožují,“ vysvětlil vedoucí projektu a ekolog z Hnutí Duha Miroslav Kutal.

Ve spolupráci s ochánci přírody z Valašského Meziříčí obnoví pracovníci hnutí poradnu pro chovatele ovcí s nabídkou zapůjčení elektrických ohradníků proti útokům vlků.

„Navrhneme také změnu zákona, který zjednoduší administrativu na uplatňování náhrady škod na hospodářských zvířatech při útoku velkých šelem,“ popsal Kutal.

Pracovníci hnutí se zaměří také na odhalování pytláků, a to ve spolupráci se správou Chráněné krajinné oblasti Beskydy, výzkumnými institucemi a myslivci.

„Počet ilegálních odstřelů je vysoký. Například rysů se u nás jen za posledních dvacet let zastřelilo přes pět set,“ upozornil Kutal.

Ekologové proto vypsali společně s myslivci za informaci, která povede k dopadení pytláka, odměnu padesát tisíc korun.

Beskydy jsou jedinými horami u nás, kde žijí všechny tři druhy velkých šelem.

Nebylo tomu tak ale vždy, z českých hor zmizely koncem 19. a počátkem 20. století.

„Rys se do Beskyd začal vracet už v padesátých letech minulého století. Medvěd asi o dvacet let později a v polovině devadesátých let přišli i vlci,“ připomněl valaškomeziříčský ekolog Miroslav Dvorský.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů