Pátek, 19. dubna 2024

Arnika podala žalobu proti kácení v Porubě

Arnika podala žalobu proti kácení v Porubě

OSTRAVA – Arnika se nehodlá smířit s plošným kácením parků a alejí v Porubě. Sdružení podalo žalobu proti vydanému povolení na vykácení stromů v Budovatelské ulici. Podobně chce postupovat i v dalších případech. Přestože stromy v Budovatelské již padly, Arnika chce prostřednictvím soudu zabránit dalším úbytkům zeleně, které připravuje porubská radnice.

„Kácení zdravých stromů je v době, kdy na Ostravsku dýcháme nejvíce znečištěný vzduch v celé republice, neobhajitelné,“ shrnuje důvody k podání žaloby proti vydanému povolení Helena Váňová z ostravské pobočky sdružení Arnika. „Stromy ve městech dokáží kompenzovat negativní vliv průmyslu a snižovat prašnost v ovzduší. Pokud chce radnice místo sázení stromy kácet, jsme připraveni podávat i další žaloby. Zde již nejde jen o samotnou zeleň, ale o zdraví lidí,“ dodala Váňová.

Radnice se rozhodla vykácet stromy v Budovatelské kvůli rozšíření parkovacích stání. Podle vedoucího Centra pro podporu občanů sdružení Arnika, Martina Skalského, je pravděpodobné, že soud povolení ke kácení zruší. „Úřady nevyhodnotily funkční a estetický význam dřevin, což požaduje zákon o ochraně přírody a krajiny. Zákon také umožňuje povolit kácení pouze ze závažných důvodů. Tím nemůže být řešení parkování,“ řekl Skalský.

Magistrát města Ostravy povolil pokácet 49 stromů (převážně lip) a 55 m2 keřů v Budovatelské ulici v dubnu. Rozhodnutí padlo přesto, že tři znalecké posudky potvrdily dobrý zdravotní stav stromů. Proti kácení se postavili také památkáři, protože Poruba byla vyhlášena městskou památkovou zónou. Arnika se proti rozhodnutí odvolala, ale Krajský úřad Moravskoslezského kraje vymýcení alejí potvrdil. Radnice pak nechala na začátku srpna všech 49 stromů pokácet. Navíc chce pokácet i dalších 20 stromů v téže ulici, takže by Budovatelská byla vymýcena prakticky celá.

Pokud soud vydané povolení zruší, zachrání tím nejen zbylých dvacet stromů. Rozsudek by měl zřejmě značný dopad na další správní řízení.

Kácením jsou ohroženy také další ulice v Porubě – Urxova, Gustava Klimenta, Kopeckého a Čs. exilu. Důvod je stejný: nedostatek parkovacích stání a přesvědčení radnice, že parkování je důležitější než vzrostlé stromy.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů