Čtvrtek, 28. března 2024

Elektroodpad už není problém

Elektroodpad už není problém

Blanensko - Nevíte kam s vysloužilým fénem nebo mobilním telefonem? V jedenácti obcích na Blanensku tento problém už vyřešili. Zapojili se do projektu Zelená obec.

Projekt vznikl v reakci na zákon, který ukládá výrobcům a dovozcům povinnost zpětného odběru a ekologické likvidace elektrospotřebičů.
Nejvýznamněji se nápad ujal v malých obcích, které nemají vlastní sběrnu odpadu. Pro ty jsou připraveny zelené plastové kontejnery, kam mohou lidé odkládat drobné elekrtrospotřebiče.

Likvidace spotřebičů je přitom hrazena z příplatku, který se od září 2005 připočítává k ceně nového výrobku. Pro obce to tedy znamená, že kromě zapojení se do ekologické aktivity, také ušetří ve svém rozpočtu.

Ve většině obcí na Blanensku jsou kontejnery prozatím úplnou novinkou. „Box máme umístěn na obecním úřadu, přivezli nám ho ale před čtrnácti dny, takže ho zatím nikdo nevyužil,“ řekl starosta Vísek Stanislav Kamba. A do Lomnice box zatím nedorazil vůbec. „Máme se společností podepsanou smlouvu, ale samotný box jsme ještě nedostali,“ tvrdí starosta Milan Vojta.

Delší zkušenost mají jen v Šošůvkách. Kontejner tu stojí měsíc a jednou jej už vyváželi. „ Byl o něj docela zájem, lidé přinesli nějaké vysavače a tiskárny a box se rychle naplnil,“ uvedla Anna Ševčíková z obecního úřadu. „Dvakrát ročně sice sbíráme nebezpečný odpad, ale právě na drobné věci nám sběrna chyběla,“ dodala Ševčíková

V obcích kontejner obvykle najdete na obecním úřadě. V Kunštátu ale zvolili variantu blíže občanům a box umístí v prodejně potravin.
Co všechno mohou lidé do boxu házet? Například drobnou výpočetní techniku jako jsou myši či klávesnice. Dále mohou lidé do sběrného místa odkládat přístroje z domácnosti, potřeby pro kutili, třeba vrtačky či brusky, elektronické hračky či lékařské přístroje, například tlakoměry nebo teploměry.

Jak už napovídá velikost boxu, který je o trochu menší než běžná popelnice, velké přístroje jako jsou lednice nebo pračky sem nepatří. Stejně tak například televize, monitory nebo zářivky. Ty je třeba recyklovat jiným způsobem, proto by je lidé měly vždy odkládat pouze na specializovaných místech.

Petra Havlíková
Blanenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů