Pátek, 29. března 2024

Papír pevnější než litina

Papír pevnější než litina
Výzkumníci z oboru nanotechnologií rádi zdůrazňují, že skutečným zdrojem inspirace pro vývoj v této oblasti je příroda. A to i s vědomím, že napodobovat biologické procesy není vůbec jednoduché.

Celulózová nanovlákna
Švédským výzkumníkům z Královského technologického institutu ve Stockholmu, univerzity v Sundsvallu, švédské společnosti pro výzkum STFI Packforsk AB ve spolupráci s japonskou univerzitou v Kobe se podařilo získat z dřevité hmoty celulózová nanovlákna a spojit je v porézní tkanivo, z něhož lze vyrobit nový druh nanopapíru. Ten má obdivuhodné vlastnosti - je pevnější než běžná litina, která se používá na odlitky, a je třikrát elastičtější než běžný papír.
Při zpracování celulózy na běžné druhy papíru se mechanickými a chemickými procesy původní přírodní celulózová vlákna naruší a vznikají vlákna o tloušťce 30 mikronů, která se spolu spojují do listu papíru.
Novým postupem vyvinutým švédskými výzkumníky dosáhne tloušťka celulózového vlákna velikosti jedné tisíciny uvedené hodnoty, tedy nanovelikosti. Nanometr je jedna miliardtina metru. Tloušťka celulózových vláken vytvořená švédskými vědci se pohybuje od 10 do 40 nanometrů.
"Dřevo se může stát významnou surovinou pro výrobu nanovláken," vyvozuje Lars Berglund, spoluautor článku o vývoji a vlastnostech nanopapíru uveřejněného v časopisu Biomacromolecules.

Obdivuhodné vlastnosti
Nanovlákna mají podobné vlastnosti jako syntetický kevlar. Pevnost papíru v tahu dosáhla nejvyšší hodnoty 214 megapascalů, což je podstatně více než u běžné šedé litiny.
Nanopapír má také velkou pružnost. Vlákna se ve struktuře papírové hmoty navzájem posunují, proto se dá papír prodloužit do délky až o deset procent, aniž by došlo k jeho roztržení. Běžný papír lze natáhnout o pouhá tři až čtyři procenta.
Podle vyjádření vědců, kteří se podíleli na jeho vývoji, a expertů, kteří se danou problematikou zabývají, nalezne nanopapír použití v mnoha průmyslových oborech i medicíně. Papír se bude hodit pro výrobu umělých biologických tkání, velmi pevného obalového papíru, filtrů, membrán, ale může být i nosným prvkem elektronických součástek a poslouží také k výrobě určitých dílů pro automobily a letadla.
Další využití nanopapíru na sebe určitě nenechá dlouho čekat, jen co se ověří jeho další vlastnosti v praxi. Je také třeba zjistit, jak se chová při styku s vodou.
Celulózová nanovlákna mají rovněž výhodu, že jsou šetrná k životnímu prostředí.

AUTOR: Ludvík Tejzr,
spolupracovník redakce,
s využitím časopisu Biomacromolecules
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů