Úterý, 23. dubna 2024

Houstnoucí doprava v Liberci ničí ovzduší

Houstnoucí doprava v Liberci ničí ovzduší

Liberec - Kvalita ovzduší v krajském městě v minulých letech značně poklesla. Na vině je podle odborníků především neustále houstnoucí automobilová doprava. V centru Liberce navíc postupem času ubývá zelených ploch.

„Každý, kdo v Liberci žije delší dobu, si té změny musel všimnout. Kvalita ovzduší zejména v centru města se kvůli narůstajícímu počtu automobilů neustále zhoršuje. Bohužel zatím nikdo nepřišel s nápadem, jak intenzitu dopravy v centru omezit,“ řekl Deníku liberecký ekolog Jan Korytář.

Silnice ve středu města se nadále upravují tak, aby po nich mohlo jezdit více aut. To podle Jana Korytáře povede k jedinému. Kvalita vzduchu v centru Liberce se bude nadále zhoršovat.

Špatná kvalita ovzduší způsobená oxidy dusíku z výfukových plynů a také polétavým prachem přitom prokazatelně způsobuje onemocnění jako je například astma nebo různé druhy alergií.

„Nemůžu říct, že by ta situace v Liberci měla konkrétní důsledky právě v těchto onemocněních, ale je velice pravděpodobné, že pokud se děti rodí do životního prostředí, které je tímto způsobem znečištěné a dýchají vzduch, který obsahuje spoustu škodlivých chemických látek, určitě to má vliv na jejich organismus,“ vysvětlil Jan Korytář. Lidský organismus není podle něj na znečištěný vzduch zvyklý, protože desítky tisíc let žil za úplně jiných podmínek.

Ekologická situace se pravděpodobně ještě zhorší po dokončení výstavby třech obchodních center v centru města pod Ještědem. „Určitě to bude ještě mnohem horší, ostatně můžeme vidět už teď, jak to v centru vypadá. Stává se z něj doslova betonové peklo,“ poznamenal Jan Korytář, který za současnými problémy vidí nezvládnuté územní plánování města.

„Nikdo se nad tím nezamýšlí do hloubky a o rozvoji města tak trochu rozhodují investoři. Chybí tu politická vůle tu situaci změnit. Minimálně místo jednoho v současné době budovaného centra měl být park. Myslím si, že po dostavbě obchodních center tady bude intenzita dopravy šílená,“ dodal Korytář.

S tím, že v centru stoupne koncentrace škodlivých látek souhlasí také Česká inspekce životního prostředí, která před časem nesouhlasila s vybudováním obchodního centra Galerie Perštýn. Při zjišťování vlivu stavby na životní prostředí a zdraví lidí se totiž ukázalo, že jsou v této oblasti už nyní imisní limity z automobilové dopravy překračovány.

„Tím pádem je samozřejmé, že až tady přibude další zdroj imisí, kterým může být například parkoviště, bude situace ještě horší. Auta tam totiž budou hodně startovat, brzdit a podobně,“ uvedla ředitelka oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí Hana Kolářová s tím, že právě s těchto důvodů tehdy inspekce stavbu nedoporučila. Magistrát a Liberecký kraj však stavbu nakonec povolily.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů