Pátek, 26. dubna 2024

Ještě můžete říct ministerstvu svůj názor - SMSkou, osobně nebo i na brněnské přehradě

Ještě můžete říct ministerstvu svůj názor - SMSkou, osobně nebo i na brněnské přehradě

Ačkoli tuto sobotu už nemá být horké letní počasí, bude se na brněnské přehradě dít něco zajímavého. Občanská sdružení, která nesouhlasí s výstavbou rychlostní silnice R43 přímo přes hustě obydlené městské části, připraví na přehradě poblíž přístaviště informační stánek. Od dvou hodin se lidé budou moct dozvědět o nejnovější možnosti jak vyjádřit svůj nesouhlas s touto dopravní stavbou. Silnice je totiž zakotvena i v návrhu Politiky územního rozvoje, jakéhosi celorepublikového územního plánu, který se nyní chystá. A lidé mají už jen necelé dva týdny na to, aby řekli ministerstvu, že se stavbou nesouhlasí. 1)

"Doufáme, že babí léto přiláká dost lidí, které zajímá jejich životní prostředí a okolí," přeje si Jana Pálková, hlavní pořadatelka akce. "Svůj nesouhlas s návrhem Politiky můžou vyjádřit různými způsoby -- od poslání jednoduché esemesky, přes e-mail až po podepsání připomínky u našeho informačního stánku. Věříme, že to občany zaujme"2) Sdružení Jany Pálkové před několika lety zorganizovalo také petici proti výstavbě R43, kterou tehdy podpořilo přes 35 tisíc občanů. 3) "Přesto se úřady nadále snaží všemožnými cestami R43 prosadit", dodává Pálková.

Kromě toho má každý možnost přijít v úterý 17. září do Brna na veřejné projednání návrhu Politiky. Během něj bude možnost zeptat se přímo odpovědných úředníků na zásadní problémy a na to, jak jsou připraveni je vyřešit. 4) "Je důležité, aby se veřejného projednání občané zúčastnili a ukázali tak ministerstvu, že nemohou rozhodovat bez nich o věcech, které se jich přímo týkají", myslí si říká k tomu Vendula Zahumenská, právnička! Ekologického právního servisu, který se Politice věnuje a připravil pro veřejnost připomínkování přes SMS nebo e-mail.

Politika územního rozvoje bude zcela závazná pro kraje i obce, všechny záměry, které v ní budou schváleny, proto budou muset respektovat. "V Politice se ocitlo mnoho nejrůznějších kontroverzních věcí -- od dálnice jako je R52 nebo D3, přes úložiště jaderného odpadu až po novou atomovou elektrárnu. To vše chtějí úřady schválit naráz," dodává Zahumenská.

Kontakty:

Vendula Zahumenská, 775 154 088, vendula.zahumenska@eps.cz
Jana Pálková, 608 470 415

Odkazy:

1) Připomínkové řízení končí 25. 9. 2008, viz www.pur.eps.cz nebo www.mmr.cz
2) Více informací o Politice,systému SMS a dalších možnostech poslat připomínku najdete na www.pur.eps.cz
3) Více o petici na www.r43.cz¨
4) Veřejné projednání se koná 17. 9. 2008 v 16. 30 ve Velkém sále na Žerotínově náměstí 6, v sále B. Bakaly.


Kontaktní osoba: Vendula Zahumenská
Telefon: 775 154 088
E-mail: vendula.zahumenska@eps.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů