Středa, 24. dubna 2024

Priority v procesu odstraňování starých ekologických zátěží

Na základě desetiletého úsilí MŽP a pokynu NKÚ z roku 2005 byla zpracována jednotná metodika hodnocení, resp. kategorizace priorit v procesu odstraňování starých ekologických zátěží.
Priority v procesu odstraňování starých ekologických zátěží
V září 2008 vstupuje v platnost nový metodický pokyn MŽP Hodnocení priorit – kategorizace kontaminovaných a potenciálně kontaminovaných míst“. (pdf, 212 KB)

Hlavní součástí výše uvedeného pokynu je software Priority KM, který je určen k jednotnému postupu při vyhodnocování resp. kategorizaci priorit pro odstraňování starých ekologických zátěží. Software Priority KM nelze pro jeho velikost vystavit ke stažení ze stránek MŽP. Z tohoto důvodu bude zájemcům na vyžádání poskytován z tzv. datového skladu MŽP, na CD, popřípadě pomocí aplikace „Úschovna.cz“. Software lze objednat písemně, a to dopisem adresovaným ředitelce odboru ekologických škod nebo elektronickou poštou na adresu Jan.Gruntorad@mzp.cz, Ivana.Vavrova@mzp.cz nebo Pavla.Kacabova@mzp.cz a v každém případě je třeba zaslat žádost na vědomí správci datového skladu na adresu Premysl.Reznicek@mzp.cz.
Software je poskytován zdarma.

Nedílnou součástí metodického pokynu jsou rovněž jeho přílohy 1 – 4. Tyto přílohy jsou jednak součástí CD/zásilky obsahující software „Priority KM“, dále jsou zde vystaveny ke stažení:


1. Návod pro práci s programem „Priority KM“ – hodnocení priorit při řešení kontaminovaných míst:

(pdf,723 KB)

2. Návod k vyplnění Souhrnného formuláře kontaminovaného, resp. potenciálně kontaminovaného místa v programu „Priority KM“ :

(pdf,215 KB)

3. Návod pro instalaci aplikace „Priority KM“ – hodnocení priorit při řešení kontaminovaných míst:

(pdf,345 KB)


4. Klasifikační skórovací systém v programu „Priority KM“:
(pdf,88,4 KB)

Výše uvedený metodický pokyn je výsledkem projektu VaV SM/4/93/05 „Výzkum systémového přístupu k výběru priorit řešení lokalit starých ekologických zátěží“. Podle tohoto metodického pokynu byly již vyhodnoceny regionální seznamy priorit, které mají k dispozici všechny krajské úřady. Z těchto seznamů byly následně vybrány ty nejzávažnější lokality jako tzv. Národní priority pro odstraňování starých ekologických zátěží.

Přehled o rozložení těchto závažných starých ekologických zátěží v rámci ČR:
(pdf,4,32 MB)

Národní seznamy priorit pro odstraňování starých ekologických zátěží za roky 2007 – 2008 jsou rozděleny podle kategorií priority na 2 seznamy:

Prozkoumané lokality:

(pdf,27KB)

Neprozkoumané nebo nedostatečně prozkoumané lokality:

(pdf,20 KB)

Tyto seznamy Národních priorit pro odstraňování starých ekologických zátěží nahrazují předchozí seznamy priorit z let 2000, 2002 a 2004.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů