Čtvrtek, 18. dubna 2024

Radioaktivita v německém úložišti jaderného odpadu přesahuje normu

Radioaktivita v německém úložišti jaderného odpadu přesahuje normu

Německem otřásá jaderný skandál. Starý solný důl Asse 2 v Remlingenu ve spolkové zemi Dolní Sasko, který slouží jako úložiště jaderného odpadu, experti považují za časovanou bombu. Je o nejproblematičtější úložiště v Evropě. Proniká do něj voda, sudy s odpadem jsou rezavé a radioaktivita několikanásobně překračuje normu.

"Je to na hranici kolapsu. Pod zemí, v hloubce 750 metrů, spočívá na 126 tisíc sudů s jaderným odpadem,“ upozornil v televizi ZDF expert Greenpeace Jochen Moritz.

Jaderný odpad se do dolu začal ukládat už v 60. a 70. letech minulého století, koncem 80. let však geologické změny způsobily pomalé pronikání vody do šachty. Tu se daří odčerpávat jen obtížně, takže vlhkost natolik ničí izolaci, že hrozí zatopení. Podle deníku Bild jsou obaly sudů s odpadem "děravé jako ementál“ a radioaktivita osmkrát převyšuje přípustnou hranici.

 

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Problémem se začala zabývat i spolková vláda. "Je logické, že vzhledem k situaci důl už nebude spadat pod těžební právo, ale pod spolkovou jadernou agenturu, která převezme sanaci “ uvedla ministryně pro vědu a výzkum Annette Schavanová.

Německé veřejné mínění se donedávna stavělo velice kriticky vůči jaderné energii. Avšak rostoucí ceny ropy mění situaci, jaderné zdroje slibují čistý vzduch, lacinou elektřinu a snadnou dostupnost.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů