Středa, 24. dubna 2024

Ökoinvest, tedy ekologické invetice. Mají šanci?

Ökoinvest, tedy ekologické invetice. Mají šanci?

Klíčová otázka zní: vydrží podpora na úrovni 170 bodů? Když ano, bude to znamenat nákupní signál a certifikát má cestu směrem nahoru volnou. Pokud ne, dojde k aktivaci prodejního signálu. Dlouhodobý pohled na fundament může být ale úplně odlišný. Díky razantnímu poklesu ze svých maxim na úrovni 251 bodů může být vstup na nynějších úrovních výhodný.

Změna klimatu, vysoké ceny energií a oteplování planety v důsledků skleníkových plynů jsou výzvou pro hledání nových řešení, „ekologických „ investic. V uplynulých dvou letech předvedly tyto firmy závratnou výkonnost. A na jaře tohoto roku také závratný pád.

Jak jsou na tom nyní?

Požití technické analýzy může být prospěšné i zrádné. V krátkém horizontu může mít technická analýza smysl, dlouhodobí investoři hledí však spíše na fundamentální data. A pokud jde o obor, do kterého investovat primárně chtějí,  protože věří, že dlouhodobě se bude vyvíjet lépe, převáží fundament bez diskuze. V čase rostoucí obraty a zisky se projeví také na ceně akcií.

Certifikát, o kterém je řeč, nazývá Ökoinvest open end.  V tuto chvíli jeho výkonnost drží solární akcie jako například Vestas, Shimano nebo First Solar. Již ze samotného názvu vyplývá, že investuje do firem, které se zabývají ekologickou výrobou energií. Ve výběru je 16 firem, které více než 50% obratu tvoří v sektoru obnovitelné energie , úpravy a zásobování vodou, biopotravin, homeopatik, ekologické přepravy. Společností byly zahrnuty podle tržní kapitalizace, všechny mají stejnou váhu a prověření všech členů probíhá jednou za rok. Manažerský poplatek je 1,5% ročně. Není to málo, není to ale ani příliš, dá se tedy akceptovat. Větší zastoupení má solární branže.

Technická podpora 

Klíčová otázka zní: vydrží podpora na úrovni 170 bodů? Když ano, bude to znamenat nákupní signál a certifikát má cestu směrem nahoru volnou. Pokud ne, dojde k aktivaci prodejního signálu.  Dlouhodobý pohled na fundament může být ale úplně odlišný. Díky razantnímu poklesu ze svých maxim na úrovni 251 bodů může být vstup na nynějších úrovních výhodný.

Trpělivý investoři by pro  nový vstup měli počkat na jasný trend, neboť jak praví burzovní přísloví: Trend is your friend (trend je Váš přítel).

Investor: Dynamický
Název certifikátu:   Certifikat na ABN AMRO Ökoinvest
WKN/ISIN: ABN2Z5
Typ certifikátu: indexový certifikát
Popis:

16 společností, stejné váhové zastoupení, více než 50% obratu tvoří v sektoru obnovitelné energie , úpravy a zásobování vodou, biopotravin, homeopatik, ekologické přepravy

manažerský poplatek 1,5% ročně, přezkoumání a přizpůsobení jednou ročně

Aktuální cena: 174 €
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů