Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nová Ulice: skládku pneumatik nahradí biocentrum

Nová Ulice: skládku pneumatik nahradí biocentrum

Olomouc - Nové biocentrum místo černé skládky starých pneumatik by mělo během několika let vzniknout na pozemcích v olomoucké městské části Nová Ulice. Kolem biocentra by pak mohly jednou přibýt i cyklostezky či další prvky pro rekreaci.

O odvoz a recyklaci pneumatik se nyní postaral Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚPZS), jemuž parcely patří. Město Olomouc počítá s tím, že je využije pro náhradní výsadbu zeleně a založení biocentra.

"V budoucnu počítáme s převodem vyklizených pozemků na město Olomouc," potvrdil ředitel ostravského pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Karol Siwek

Podle vedoucího odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petra Loyky je využití pozemků pro biocentrum optimálním řešením.

„Tento návrh podporujeme, jeho cílem je zlepšení současného ekologického stavu v celé lokalitě. Bude možné tam uplatnit náhradní výsadby uložené za kácení stromů a zeleně v jiných částech Olomouce. Na území města totiž vhodné plochy pro náhradní výsadbu zcela chybí. Nové biocentrum bude bezesporu patřit mezi nejvýznamnější ekologické prvky v této části města, zájem na tvorbu a ochranu přírody je v tomto případě zájmem veřejným,“ potvrdil Loyka.

Termín, kdy se s úpravami pozemků a výsadbou nové zeleně na bývalé skládce pneumatik začne ještě není známý.

„Záleží na tom, kdy Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových parcely městu převede. Hned poté připravíme odborné studie a projekty na jejich ozelenění,“ dodal Loyka.

Přímo v biocentru se však nepočítá s výstavbou chodníků, cyklostezek či dalšího rekreačního vybavení. „To by mohlo vzniknout až na sousedních pozemcích,“ sdělila referentka odboru koncepce a rozvoje olomouckého magistrátu Monika Vaculíková.

Úklid více než dvou tisíc kusů pneumatik uvítali také členové občanského sdružení Nemilanka, které usiluje o to, aby se pozemky využily na biocentrum a zeleň pro rekreaci obyvatel okolních sídlišť.

Pneumatiky se v minulosti využívaly v tamní cihelně, roztápěly se jimi pece na vypalování cihel. Jsme rádi, že po víc jak dvaceti letech z přírody zmizely,“ sdělil jednatel sdružení Nemilanka Zdeněk Poštulka.

Nemilanka v minulosti jednala s olomouckým magistrátem o tom, aby požádal o převod státních pozemků do svého vlastnictví a využil je na zeleň a biocentrum.

„Obyvatelé starého panelového i nového sídliště na Nové Ulici jsou obklopeni betonem, nákupními centry a parkovišti a nemají kam vyrazit na procházku nebo cyklovýlet. Snažíme se pro ně zachovat co nejvíce zeleně, podpora města nás těší,“ dodal Poštulka.

Černá skládka se vršila přes patnáct let
Stovky starých pneumatik se na pozemcích ÚPZS válely řadu let.

„Parcely v blízkosti tamního biocentra a pevnůstky vlastníme teprve šestým rokem, černá skládka tam však byla nejméně patnáct až dvacet let. Na přelomu srpna a září jsme se postarali o odvoz a recyklaci pneumatik. Nasbíralo se jich tam přibližně 120 tun, celkové náklady se vyšplhaly na 260 tisíc korun,“ uvedl Siwek.

Na Olomoucku už ÚPZS v minulosti řešil problémy s několika černými skládkami a odpadem ukládaným na jeho pozemky.

„Většinou se nám podařilo zjistit, kdo tam nepořádek navozil. V případě největší olomoucké černé skládky jsme však pachatele nevypátrali,“ ředitel  ÚPZS.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů