Úterý, 19. března 2024

TESTY PROKÁZALY, ŽE STYLEM JÍZDY LZE USPOŘIT AŽ TŘETINU PALIVA

TESTY PROKÁZALY, ŽE STYLEM JÍZDY LZE USPOŘIT AŽ TŘETINU PALIVA

Na závodní trati autodromu Most proběhly v minulém týdnu testovací jízdy, které měly dokázat, kolik paliva je možné ušetřit využíváním hospodárného stylu jízdy. Testy pořádané v rámci prezentační akce společnosti LeasePlan a jejího projektu GreenPlan přinesly překvapivé výsledky: spotřeba paliva poklesla při úsporné jízdě v průměru o 31.8 % a celkové emise CO2 se průměrně snížily o 31.3 %.

Všichni zájemci si mohli při jízdě s trenérem v automobilu VW Passat vybaveném měřícím zařízením MDD/eco v praxi vyzkoušet rozdíl ve spotřebě mezi svým běžným stylem jízdy a plynulou hospodárnou jízdou dle zásad projektu „ECODrive – Hospodárně a bezpečně na silnici“. Například průměrné otáčky motoru se při úsporném stylu jízdy snížily o 27.3%.

Zejména v městském provozu, kde jsou úseky pro jízdu mezi křižovatkami mnohdy velmi krátké, je pro úsporný provoz důležité jet co nejvíce plynule, tzn.zbytečně nebrzdit, ale ani zbytečně nezrychlovat. Testy dále ukázaly, že hospodárná jízda nemusí nutně vést k nižší průměrné rychlosti. Průměrná rychlost se totiž stylem jízdy brzda-plyn nijak výrazně nezvýšila, zato spotřeba paliva velmi rychle stoupala. I v případech, kdy v testech při úsporné jízdě ke snížení průměrné rychlosti došlo, bylo tento fakt bohatě vyvážen řádově nižší spotřebou (snížení průměrné rychlosti o 4.9%, průměrné spotřeby paliva o 31.8%).

LeasePlan podobně zaměřené akce plánuje i do budoucna. „Testovací jízdy tohoto typu pořádáme nejen kvůli ekonomickým benefitům hospodárné jízdy pro motoristy, ale i kvůli příznivému dopadu úsporného ježdění na životní prostředí,“ komentoval dnes mosteckou akci generální ředitel firmy LeasePlan ČR Martin Mitterwald. Tato i další akce probíhají jako součást firemního projektu GreenPlan, jehož cílem je formování „zelených“ flotil vozidel, snižování emisí CO2 a osvěta zásad hospodárného řízení.

Další informace podá Jan Šimral, Madison PA, e-mail: simral@madisonpa.cz, tel.: 420 251 091 214, mobil: 420 773 936 457

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů